11 aprilie – Afemeiat

După aceea a iubit o femeie din valea Sorec. Ea se numea Dalila. Judecători 16:4

Samson este un model de bărbat cu un fizic excepțional de puternic, chiar supranatural de puternic, dar instabil emoțional și pare a fi în confuzie morală când este vorba despre relația de cuplu. Prima tentativă de a-și întemeia un cămin se termină cu un eșec. Încercarea părinților de a-l aduce la realitate dă greș, iar nunta se termină cu supărare mare și scandal. Când revine după o vreme să-și reia viața, sau cel puțin s-o dreagă, constată că soția sa a fost dată altuia. Încă un motiv de supărare; încă o neînțelegere care se încheie și cu moartea întregii familii a fostei soții. Dezgustat, întră la o prostituată. Alte certuri și neplăceri pentru locuitorii din Gaza. În cele din urmă o descoperă pe Dalila.

Dincolo de faptul că Dumnezeu folosea aventurile lui Samson pentru a-i pedepsi pe filisteni, Samson însuși își face singur rău prin traseismul său sexual. Sigur că se poate pune întrebarea: Cum ar fi izbăvit Dumnezeu pe Israel din mâna vrăjmașilor săi dacă Samson ar fi fost un bărbat la locul lui? Pot fi imaginate scenarii pe acest subiect, dar modelul lui Iosif demonstrează faptul că Dumnezeu lucrează foarte bine cu bărbații integri și Își aduce la îndeplinire foarte bine planurile de salvare, folosind instrumentele omenești, dedicate trup și suflet Lui. Un al doilea Iosif în locul lui Samson ar fi lăsat în urmă o istorie mult mai frumoasă.

Bărbatul afemeiat poate avea anumite scuze pentru comportamentul său deviant, dar niciuna dintre scuzele sale nu îl vor scuti de necazuri legate de forma sa de dependență. Bărbatul afemeiat poate fi considerat suferind de o anumită formă de dependență, dar aceasta poate beneficia de tratament și îndreptare. Oricum, bărbatul afemeiat nu poate evita responsabilitatea și consecințele modului său de a vedea și a practica propriul viciu, pentru că acest comportament este vicios. Când un astfel de suflet se consacră lui Dumnezeu fără rezerve, are toate șansele să devină un bărbat cinstit, fidel și curat în toată purtarea sa.

Doamne, cred în puterea Ta de a-Ți supune toate lucrurile. Ia și sufletul meu în custodie. Amin!

Versiunea audio:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *