8 aprilie – Afacere

Avraam a înțeles pe Efron. Și Avraam a cântărit lui Efron prețul cumpărăturii despre care vorbise, în fața fiilor lui Het: patru sute de sicli de argint, care mergeau la orice negustor. Geneza 23:16

Deși se afla în doliu, Avraam este nevoit să încheie o afacere. Trebuie să cumpere un loc de veci pentru Sara. Peștera Macpela devine obiectul unei tranzacții. Se fac negocieri. Se avansează oferte. Se examinează alternative și apoi se bate palma. Afacerea cinstită este baza unei prietenii durabile.

A fost un timp când business-ul era privit cu suspiciune și neîncredere. Cineva spunea unei delegații de peste ocean că, aici sunt unii care nu sunt buni de altceva decât să cumpere de aici și să vândă mai încolo, la care oamenii din lumea liberă au reacționat cu seninătate, spunând simplu că aceasta se cheamă „afacere”.

Afacerea este un lucru normal, natural și necesar. Singura și cea mai importantă regulă este: Eu câștig, tu câștigi, altfel nu fac nici o tranzacție! Studiat în profunzime, businessul este o adevărată știință și artă, în același timp. Eu adaug că unii au această înclinație prin naștere, alții și-o pot forma din mers, iar unii n-ar trebui să se apuce de comerț niciodată și sub nici o circumstanță, pentru faptul simplu că nu sunt în stare să înțeleagă și să aplice legile de bază care controlează lumea afacerilor.

Sigur că lumea afacerilor presupune o anumită ”violență” sau cel puțin asprime, determinată de concurență și cursa după piața de desfacere. Unii presupun că războaiele mondiale ar putea fi explicate chiar pe această bază a controlului și nevoii de dezvoltare a pieței de desfacere.

În business, un creștin are de făcut față unui set suplimentar de reguli și restricții, dar are un avantaj net prin faptul că are mai multe șanse să fie perceput ca un om serios și de încredere. În afaceri, această calitate personală este o condiție subînțeleasă.

Dacă prin tranzacțiile mele pot aduce onoare lui Dumnezeu, atunci afacerile mele sunt un mod de a sluji pe Dumnezeu și pe cei din jur. Îmi rămâne în minte mottoul unui prieten cu care am avut o afacere: „Pentru mine, importante sunt două lucruri: slava lui Dumnezeu și mulțumirea clientului (a partenerului de facere, am putea adăuga noi)”.

Doamne, fă din mine un administrator credincios și bun al afacerilor Tale și învață-mă să reflect felul Tău de a fi în toate lucrurile. Amin!

Versiunea audio:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *