240 – Șansă

„Doamne”, i-a răspuns vierul, „mai lasă-l și anul acesta; am să-l sap de jur împrejur și am să-i pun gunoi la rădăcină, poate că de acum înainte va face rod, dacă nu, îl vei tăia. Luca 13:8, 9

Șansa este un complex favorabil de factori care pot aduce reușita, dar acest lucru nu este suficient pentru obținerea ei. Șansa trebuie folosită pentru a obține rezultatele scontate. Șansa are și o componentă temporală. Există un timp în care complexul favorabil de factori este la dispoziția beneficiarului. Pomul neroditor din pilda Învățătorului oamenilor primește o șansă valabilă pentru un an de zile, ultima șansă. Nu știm dacă la expirarea termenului pomul a supraviețuit sau a trebuit să lase locul liber pentru alt pom mai rodnic decât el.

Pilda smochinului neroditor este despre oameni și nu despre vegetale. Dacă un pom nu rodește el nu are nici o vină. Există un factor determinant pe care vitalitatea și determinarea vegetală nu îl poate depăși, dar la oameni nu se pune problema în același fel. Lipsa de roade la oameni are o cauză față de care fiecare este responsabil. În fața judecății divine oameni nu pot invoca lipsa de condiții pentru lipsa lor de roade. Domeniul deciziilor personale face diferența dintre rodnicie și stârpiciune. Concluzia tuturor psihologilor, sociologilor, antropologilor, legiștilor și judecătorilor este că totalitatea factorilor negativi, nefavorabili și obiectivi este valoric mai mică decât totalitatea factorilor subiectivi care pot produce rezultate pozitive. Deci nu avem motive să dăm vina pe ceilalți sau pe mediul nefavorabil pentru lipsa noastră de randament.

Sigur că Dumnezeu apreciază în mod corespunzător rezultatele vieților noastre. Un bob aduce o sută, altul  dă șaizeci altul treizeci de alte boabe (Matei 13:23), dar toate sunt binecuvântate pentru folosirea condițiilor date. Harul lui Dumnezeu ne mai dă o șansă și anul acesta. Ce se va întâmpla la anul? Ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *