225 – Facilitate

Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Și poruncile Lui nu sunt grele. 1 Ioan 5:3

Despre păzirea poruncilor se pot spune multe lucruri și pro și contra. Pasajul pe care l-am citat mai sus nu este singurul despre această discuție foarte controversată în creștinism de-a lungul timpului. Ba că porunca este răstignită, ba că legea a fost abrogată, ba că poruncile fac diferența între ascultare și neascultare, ba să sigilarea are în vedere respectarea publică a legii lui Dumnezeu și multe altele.

Motivul principal pentru rezistența față de valabilitatea permanentă a Decalogului este imposibilitatea practică de a împlini ad literam preceptele divine. De aceea apostolul iubirii vine cu soluția din textul de mai sus. Dragostea lui Dumnezeu rezolvă lucrurile. Numai că antinomianiștii  au o problemă aici. Termenul „păzirea poruncilor” le declanșează o reacție involuntară de rezistență și împotrivire. Nici nu pot citi mai departe. Păcat. Pierderea este imensă și aproape irecuperabilă.

Unul dintre neologismele din ultima vreme este acela de „facilitator”. Termenul se referă la cineva sau ceva care facilitează, care face un lucru greu și dificil să fie mai ușor de acceptat și de făcut. Dragostea de Dumnezeu este un asemenea facilitator. Dacă Îl iubim pe Dumnezeu cu adevărat, nu este greu să facem ce ne poruncește El. Atunci nu mai este nici o discuție dacă legea mai este sau nu mai este valabilă. Iubirea de Dumnezeu transformă sufletul în așa manieră încât poruncile lui Dumnezeu devin plăcute și familiare, iar păzirea lor un lucru natural și de la sine înțeles. Mai rămâne o întrebare: Cum să promovăm dragostea de Dumnezeu? Aici este locul să spunem ceva despre studiu, rugăciune și celelalte discipline spirituale. Pe măsură ce ne luăm timp cu Dumnezeu și Îl cunoaștem mai bine Îl iubim tot mai mult și ne devine tot mai familiar până când ne aparținem reciproc. Aceasta este deja iubirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *