109 – Afumat

Noe a început să fie lucrător de pământ și a sădit o vie. A băut vin, s-a îmbătat și s-a dezgolit în mijlocul cortului său. Geneza 9:20, 21

Unul dintre sensurile cuvântului „afumat” se referă la starea de ebrietate care determină un comportament neadecvat. În sine, cuvântul acesta conține și o anumită notă de umor sau chiar ironie la adresa celor în cauză. Scriptura notează o serie de situații în care băutura a adus cu sine consecințe foarte grave. Noe, Lot, cei doi fii ai lui Aaron și alții au gustat o mare dezamăgire în urma consumului de băuturi alcoolice.

Nu este de mirare că legislația tuturor țărilor prevede sancțiuni drastice pentru cei care conduc autovehicule pe drumurile publice, în timp ce se află sub influența alcoolului. Comportamentul la volan al unui om afumat pune în pericol siguranța celorlalți parteneri de trafic și creează o situație de risc pentru propria viață. Statisticile demonstrează că alcoolul este cauza multor neplăceri sau pierderi pe care oamenii și le produc singuri. Chiar și numai aceste rezultate ar fi suficiente pentru a convinge pe cineva să renunțe la practica euforiei pe care o produce alcoolul.  Dar se pare că atracția pe care băutura o exercită asupra consumatorilor este foarte mare chiar și atunci când nu este vorba despre dependență.

Presiunea socială este o cauză foarte frecventă care duce la consumarea în comun a băuturilor. Ambianța și legăturile de prietenie îi determină pe mulți să-și formeze obiceiul de a trece pe la crâșmă în drumul spre casă.

Stresul, necazurile sau dezamăgirile îi împing pe alții să se cufunde în aburii lui Bachus, pentru a uita de toți și de toate. Numai că baziliscul care pândește din umbră folosește ocazia pentru a se furișa în viața celor doborâți de întristare și până când să se dumirească aceștia se poate instala o dependență ucigătoare din care devine foarte greu de scăpat.

Abstinența este o atitudine care se dovedește foarte eficientă în a ne apărat de o mulțime de dureri. Practicată cu zel și seriozitate, aceasta poate fi un adevărat izvor de bunăstare și progres personal și familial. Merită efortul de a nu lua, nu gusta din lucrurile care fac rău trupului și sufletului și prin care efort, Dumnezeu va fi onorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *