045 – Aciuare

Atunci, s-a dus și s-a lipit de unul din locuitorii țării aceleia, care l-a trimis pe ogoarele lui să-i păzească porcii. Luca 15:15

În vorbirea curentă aciuarea nu este un cuvânt prea de dorit pentru aplicații cu caracter spiritual, dar ideea este totuși prezentă într-o serie de pasaje biblice cum este textul de față. Acest cuvânt exprimă ideea de căutare și găsire a liniștii și siguranței într-o perioadă de criză. Scriptura abundă în asemenea exemple și modele. Am ales cazul de față pentru valoarea sa profund spirituală.

Fiul risipitor a ajuns într-o situație limită. Lefter și fără prieteni, fără sprijinul familiei și fără nici o protecție de nici un fel, dar obișnuit cu un trai decent, la început, acasă, apoi boem și risipitor, caută cu disperare o soluție. Singura soluție la îndemână a fost să se aciuieze pe lângă un om bogat, fără să pună nici un fel de condiții și fără să emită nici un fel de revendicări sau pretenții.

Acesta este modelul după care funcționează economia personală a fiecărui păcătos neîntors acasă, din această lume. Tot felul de improvizații practice și teoretice încercă să ofere un minim de siguranță, confort și împlinire sufletului omenesc. Banii, munca, succesul profesional sau prosperitatea socială încercă să aducă sentimentul de bine și realizare personală, Dar această aciuare nu reușește să rezolve marile întrebări existențiale. Unele filosofii încearcă să rezolve dilema ignorându-le, dar ignoranța este o soluție cu foarte multe capcane, mai ales pentru căutătorii cât de cât raționali.

Sufletul omenesc nu-și poate găsi rostul numai întorcându-se la Sinea Originară, cum spune foarte pretențios, Augustin. Referirea este cât se poate de explicită la Tatăl nostru ceresc. Adevărata aciuare este numai în casa Tatălui. Numai aici se află liniștea, siguranța și vindecarea pe care sufletul omenesc le caută. Un asemenea demers rezolvă nu numai dilemele acestei vieți ci și pe ale celei viitoare. Aciuarea în locașurile pe care Hristos a mers să le pregătească, va conferi pace eternă celor care vor cuteza să se întoarcă la Dumnezeu până nu este prea târziu. 

Doamne, locuitorii cerului așteaptă corăbii pământene să sosească din marea tragedie omenească. Mă aciuiez și eu la inima Ta bună să mă duci și pe mine în casa Tatălui. Amin!

Versiunea audio:

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *