033 – Acaret

Și a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfășat în scutece și L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei. Luca 2:7

Acaretul este o construcție anexă folosită pentru adăpostirea animalelor domestice și pentru păstrarea uneltelor agricole. În mod normal acareturile nu sunt locuibile pentru oameni, și totuși Mântuitorul lumii S-a născut într-un grajd sau staul pentru animalele hangiului, care avea toate locurile de cazare ocupate.

Spre deosebire de alții care nu i-au primit de loc pe Iosif și Maria, această familie a arătat totuși bunăvoință, dar nu destulă. O tânără călătoare venită din Galileea, aflată în durerile nașterii a trebuit să folosească acaretul ca maternitate și ieslea ca leagăn sau pătuț. Astăzi idealizăm lucrurile folosindu-le ca simboluri. Ieslea a devenit prototipul pentru inima noastră care are nevoie de renașterea cerului, dar dacă stăm să ne gândim mai bine de ce nu I-am oferi Mântuitorului nu acaretul sufletului nostru, ci chiar camera din față pe care o păstrăm pentru cei mai buni invitați.

Sigur că ieslea sugerează modestia și puținătatea smerită, lucruri de care avem așa de mare nevoie, dar atunci sanctuarul din casa noastră ce ar trebui să simbolizeze? Care este Sfânta Sfintelor din viața noastră? Acolo trebuie să Se coboare și să Se întrupeze Cuvântul prin care au fost făcute toate lucrurile, să ne refacă și pe noi după chipul și asemănarea Sa. Acareturile vieții noastre au nevoie și ele de prezența divină, dar primirea și așezarea Sântului Oaspete să o facem în cel mai bun spațiu pe care îl avem la dispoziție.

Lobul nostru frontal poate fi o primă reședință a Modelatorului. De acolo ne va sfinți gândurile, judecata, alegerile, voința și acțiunile. Va coborî apoi la emoțiile noastre și chiar și la impulsurile noastre de bază. Treptat va cuceri întreaga noastră ființă, o va înnobila și sfinți, cu acareturi cu tot.

Experiența noastră religioasă nu este o construcție anexă a gospodăriei noastre personale. Ea trebuie să ocupe centrul de comandă, turnul de control al traficului, dispeceratul de distribuire a atenției și a intereselor noastre importante. Hristos bate la ușa din față și nu la cea care dă în scara de serviciu.

Doamne, vreau să Te primesc cum se cuvine. Amin!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *