022 – Absint

Să nu fie printre voi nicio rădăcină care să aducă otravă și pelin. Deuteronomul 29:18

În contextul reînnoirii legământului, a binecuvântărilor și blestemelor, Dumnezeu face această precizare în auzul lui Israel: Să nu fie printre voi nicio rădăcină care să aducă otravă și pelin. Artemisia Absinthium  este denumirea în latină a pelinului și de acolo și sinonimul pentru pelin, absint. O băutură alcoolică foarte tare (peste 70 de grade) cu numele de absint a stârnit o mulțime de controverse în lumea medicală și în legislație (fiind interzisă în mai multe țări și în mai multe rânduri). Unele nomenclatoare o încadrează la produse halucinogene. Actualmente, Uniunea Europeană a legalizat producerea și consumul acestei băuturi.

Întorcându-ne la textul din Deuteronumul, absintul sau pelinul este folosit cu funcția de metaforă care sugerează efectele idolatriei față de care poporul ales este avertizat să fie în alertă.

O aluzie asemănătoare face și Apostolul Pavel în Evrei 12:15 unde zice: Luați seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă tulbure și mulți să fie întinați de ea. În acest context, amărăciunea este o figură de stil referitoare la dispoziția de a fi nemulțumit și a critica în mod distructiv. Când un asemenea lucru începe să fermenteze într-o comunitate umană (biserica nu este scutită), fenomenul se va răspândi destul de repede și va deturna o mulțime de energii de la dreapta lor folosire, spre consum inutil în certuri și tensiuni contraproductive.

Absintul idolatriei sau al nemulțumirii nu este ușor de combătut, iar paza bună trece primejdia rea. O biserică care este doar întreținută de vorbitorii și slujitorii ei, va fi foarte ușor predispusă fie la una, fie la alta din cele două forme de amărăciune. Un plan de implicare a tuturor credincioșilor dispuși să participe în misiune, fiecare cu darul sau darurile sale, va aduce o mulțime de binecuvântări, iar pe deasupra va preveni apariția lăstarilor de răutate.

Doamne, dă-mi ceva de făcut și nu mă lăsa pradă nemulțumirii și amărăciunii. Amin!

Versiunea audio:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *