2 martie – Ceartă

Ștefan era plin de har și de putere… unii… au început o ceartă de vorbe cu Ștefan, dar nu puteau să stea împotriva înțelepciunii și Duhului cu care vorbea el. Faptele apostolilor 6:8-10

Merită subliniat un detaliu din acest text: Ștefan era plin de har și de putere și alții au început o ceartă cu el. În această confruntare inițiatorii nu puteau face față situației și atunci au recurs la linșaj. Agitatorii au încins spiritele deja inflamate și nu a fost greu să-l ucidă pe Ștefan cu pietre. Soluție rapidă, practică și radicală. Numai că sângele neprihănitului Ștefan s-a dovedit o forță combatantă mult mai eficientă decât cuvintele sale pe cât era în ființă. Convertirea lui Saul din Tars poate fi pusă foarte bine pe seama acestui efect secundar binecuvântat.

Care este diferența dintre o ceartă distructivă care produce despărțiri dureroase ireparabile și o confruntare curajoasă pentru lămurirea unui subiect controversat? Ar putea fi spiritul combatanților elementul de bază care face diferența confruntării? Cât de ușor sau dificil este pentru mine să îmi păstrez calmul, echilibrul și buna cuviință atunci când sunt implicat într-un schimb de cuvinte cu cei de altă părere? Ar putea argumentele și comportamentul meu să aducă vreun câștig celor prezenți atunci când cearta se va fi sfârșit? Cum să fiu gata oricând să dau socoteală de nădejdea care este în mine? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *