14 decembrie – Ulei

Dar cele înțelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele și untdelemn în vase. Matei 25:4

Untdelemnul de măsline are o mulțime de întrebuințări, care fac viața nobilă și plăcută. Poate fi folosit ca aliment, gustos și sănătos, și astfel ne favorizează starea de sănătate și sațietate. Poate fi folosit ca ingredient de bază în fabricarea cosmeticelor, care sunt o altă sursă de bucurie și confort. Poate fi folosit ca medicament, cu aplicare internă și externă, iar vindecarea adusă ne face viața frumoasă.

Uleiul de măsline mai poate fi folosit drept combustibil pentru lampa de serviciu, așa cum a fost în cazul domnișoarelor care îl așteptau pe mire să vină acasă pentru a merge la sala de nuntă. Pentru buna funcționare a lămpii, untdelemnul trebuia să fie de calitate și în cantitate suficientă.

Lipsa acestuia a adus o ratare catastrofală. Ce poate fi mai trist decât să aștepți să vină mirele, care întârzie, iar atunci când mirele vine în sfârșit, lampa să te lase în pană.

Comentatorii atribuie uleiului din vas două interpretări, care pot fi luate în considerare cu toată seriozitatea. Una dintre ele se referă la ulei ca reprezentând relația personală cu Duhul Sfânt. În acest caz este de înțeles de ce fecioarele înțelepte nu puteau oferi din untdelemnul lor celorlalte.

A doua interpretare atribuie uleiului semnificația de caracter personal. Și în acest caz, transferul este imposibil, subliniindu-se nevoia de interes și responsabilitate personală în pregătirea pentru întâmpinarea Domnului.

În ce stare se află vasul meu cu ulei de rezervă? Mai trebuie completat pentru a fi la nivelul de siguranță?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Ulei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *