22 noiembrie – Ștergar

Apoi a turnat apă într-un lighean și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins. Ioan 13:5

Îndepărtarea murdăriei de pe picioarele ucenicilor a fost posibilă prin două elemente: apa și prosopul. Apa îndepărtează murdăria prin capacitatea ei de a desprinde și a dizolva impuritățile, dar confortul definitiv este asigurat numai după uscarea pielii pe care o aduce ștergarul.

Odată murdăria spălată și îndepărtată, se instalează senzația de puritate și conformitate. Apa și prosopul devin astfel simbolurile unei lucrări pe care Isus a îndeplinit-o cu succes.

Ștergarul lui Hristos i-a pregătit pe ucenicii din camera de sus să poată sta în mod demn la cina de Paște care a urmat. Acest gest de ștergere a picioarelor ude ale ucenicilor a devenit în sine un simbol al sacrificiului suprem făcut în seara zilei următoare. Sângele lui Isus a devenit apa și prosopul lumii întregi pentru spălarea mizeriei morale de-a lungul întregii istorii a răului și nelegiuirii.

Spălați prin intermediul mijloacelor harului, credincioșii pot fi corespunzători pentru a sta la cină în Împărăția cerurilor. Gestul lui Isus a devenit o obligație pentru noi, în cazul în care dorim cu tot dinadinsul dreptul deplin de participare la sărbătoarea salvării. Porunca dată ucenicilor de Învățătorul a fost să își spele și ei picioarele unii altora, la fel cum a făcut El.

Urmând acest exemplu, și noi trebuie să ne încingem cu ștergarul slujirii neegoiste și să ne aplecăm înaintea oamenilor pentru a le fi de folos. În urma gestului nostru, ei ar trebui să fie curați și îndatorați să le slujească și ei altora, continuând istoria generozității și grijii față de semeni.

Cum pot să mă încing și astăzi cu ștergarul și să mă dedic împlinirii nevoii de puritate și de confort pe care o au cei din jurul meu?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Ștergar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *