7 noiembrie – Spirit

Duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă. Matei 26:41

Una dintre principalele dezbateri dintre credincioși și necredincioși este cu privire la primatul spiritului sau al materiei. Materialiștii susțin supremația materiei asupra spiritului, în timp ce credincioșii, ca idealiști, cred și mărturisesc superioritatea absolută a spiritului asupra materiei.

La prima vedere, Învățătorul oamenilor pare să susțină aici ideea de bază a gândirii grecești, conform căreia spiritul este etern și imaculat, în timp ce corpul este păcătos și perimat, supus păcatului și, în consecință, supus distrugerii și morții. Grecii mai credeau că la moarte spiritul se eliberează din închisoarea corpului pentru a se întoarce în marele Spirit etern din care se desprinsese la nașterea fizică.

În fapt, Isus spune simplu aici că aspirațiile noastre spirituale sunt și pot fi bune, în timp ce fizicul nostru ne trage în jos spre limitare și neputință. Discuția se purta în jurul faptului că ucenicii ar fi dorit să se alăture Maestrului lor în veghe și rugăciune, dar extenuarea fizică îi împiedicase să facă acest lucru.

Rostind cuvintele din textul de azi, Isus le oferă cu multă compătimire o explicație a eșecului lor de a veghea, în timp ce El Însuși avusese nevoie de aceeași compătimire în criza supremă prin care trecuse. Doar că El nu beneficiase câtuși de puțin de compătimirea lor.

În ciuda realității triste în ce îi privea pe ucenici, Isus i-a încurajat să continue lupta rugăciunii și să vegheze pentru a deveni biruitori prin puterea dată de Dumnezeu.

Salvarea ființei omenești cuprinde atât spiritul, cât și corpul, care vor fi transfigurate la a doua venire.

Care este promisiunea lui Dumnezeu și pentru mine cu privire la victoriile spirituale pe care le-aș putea avea?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Spirit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *