Atunci, Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, și omul a adormit. Geneza 2:21
Pentru favorizarea procesului de refacere și recuperare, Dumnezeu a inventat somnul. În timpul somnului, corpul nostru își resetează funcțiile, atât cele fizice, cât și cele spirituale. Puterile și energiile ființei sunt revigorate, iar potențialul de a face față solicitărilor este actualizat. Putem începe o nouă zi cu energii proaspete și cu noi resurse.
Pentru primul om, primul somn a avut și funcția de multiplicare. Crearea Evei a avut loc în timpul somnului lui Adam, iar acest fapt a creat o afinitate plină de mister între cei doi. Din somnul acesta s-a născut intimitatea și fecunditatea, și deseori Scriptura și limbajul curent se referă la relația intimă a cuplului ca la un somn împreună, la dormit în același pat în sensul de alipire într-un mod tainic.
Interesant este că fiecare dintre zilele săptămânii creației a început cu o seară și apoi a fost o dimineață. Având în vedere semnificațiile și funcțiile somnului, este importantă grija pentru odihna căpătată prin somn și igiena acestor ore necesare și binecuvântate. Insomnia, pe de altă parte, este o suferință reală care trebuie tratată cu atenție și responsabilitate. Întrucât somnul este unul dintre factorii importanți ai menținerii sănătății, în situația de dezordine sau de abuz în acest domeniu se impun schimbări și comportamente adecvate. E semnificativ faptul că avem o poruncă prin care ni se impune odihna, nu munca peste măsură.
Ca parte a binecuvântării continue a lui Dumnezeu, somnul trebuie să fie un motiv de mulțumire și recunoștință în fiecare dimineață și chiar mai mult decât atât. Respectarea și împlinirea nevoilor personale și ale celorlalți privind somnul și odihna fac parte din rutina zilnică și esențială a vieții.
Mă odihnesc suficient și de calitate? Asigur și altora, atât cât depinde de mine, împlinirea acestui drept și a acestei nevoi?
Materialul face parte din devoționalul ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman
Versiunea audio: Somn