321 – Haos

Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu se mișca pe deasupra apelor. Geneza 1:2

Conform Scripturii, înainte de prima zi a creației, materia era în stare de dezordine totală și cufundată în întuneric. Cuvintele ebraice care descriu această stare sunt TOHU WA-BOHU și au fost traduse de cele mai multe ori ca „fără formă și gol” cu referire la pământul nostru. În tandemul Spirit-materie noi votăm pentru primatul Spiritului asupra materiei. Adică la întrebarea, ce a fost mai întâi? Noi răspundem fără ezitare: Spiritul! Acest lucru înseamnă că materia este secundară și dependentă, iar Spiritul este primar și suveran.

Îi lăsăm pe teologi să discute mai departe lucrurile, iar noi vom mai afirma doar că Dumnezeu nu a fost și nu este dependent sau îndatorat față de existența sau inexistența materiei, pentru că potrivit cu puterea Sa de a-Și supune toate lucrurile, El zice și ceea ce zice ia ființă. Creația lui Dumnezeu nu se rezumă la prelucrarea materiei prime ci și la producerea acesteia, chiar și din nimicul inexistenței, dacă este cazul.

Este semnificativ, foarte semnificativ faptul că Duhul lui Dumnezeu se mișca fecund pe deasupra apelor. Această poziție față de materie sugerează suveranitatea și controlul lui Dumnezeu asupra haosului. În acest caz apele nu reprezintă o stare de agregare a materiei, adică lichiditatea ei, ci condiția primitivă a elementelor în starea lor amorfă și fără sens. Este interesant de observat că în lipsa prezenței divine elementele se întorc la starea lor primară de haos și întuneric.

Doamne, lasă și astăzi Duhul Tău cel bun să planeze deasupra sufletului meu amenințat de haosul existențial și emoțional. Spune cuvântul prin care lumina Ta să mă umple pe dinăuntru și să mă învăluie pe dinafară. Amin!

Versiunea audio:  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *