289 – Gangster

Iacov a ridicat ochii și s-a uitat și iată că Esau venea cu patru sute de oameni. Geneza 33:1

Gangsterul este un băiat de gașcă pus pe aventuri rele și violență. Esau și cei patru sute de oameni care îl însoțeau formau o bandă în toată regula. Ei nu pot fi confundați cu un corp de armată în misiune, o companie, de exemplu și nici cu o patrulă de pază care apără un obiectiv sau asigură liniștea și ordinea publică. Trupa lui Esau hoinărește din loc în loc în căutarea de năzdrăvănii pe care să le mai facă. În starea de fărâmițare politică și administrativă a Canaanului din acea vreme, escapadele lui Esau se desfășoară nestingherite și practic fără riscuri majore într-un teritoriu, deocamdată al nimănui.

Dar gangsterul este și el om și inima lui poate fi atinsă de Duhul Domnului. Așa s-a întâmplat în ziua întâlnirii lui Esau cu fratele său Iacov. În timp ce Dumnezeu Se lupta la pârâul Iaboc să cucerească inima lui Iacov și în tabăra lui Esau se dădea o luptă asemănătoare. Cum era de așteptat, dar acest lucru nu era și obligatoriu, Dumnezeu a biruit în ambele tabere așa că momentul confruntării a fost transformat în sărbătoarea biruinței lui Dumnezeu asupra firii pământești a celor doi frați.

Nici istoria și nici lupta Domnului nu se sfârșește odată cu această biruință. Odată mântuit nu înseamnă pentru totdeauna mântuit, așa că în timp ce Iacov rămâne consecvent nopții care îi va purta numele, Esau se întoarce la haiducia sa, reluându-și viața de hoinar sălbatic și neîmblânzit. Eșecul lui Esau nu poate fi pus pe clasificarea lui Dumnezeu că el era lumesc, ci pe constatarea pe care Dumnezeu o face apriori cunoscând mai dinainte demersul personal al gangsterului de profesie.

Cheia succesului în viața spirituală este așezată de Dumnezeu în mâna noastră, tocmai de aceea este și o responsabilitate personală și o judecată divină. În viața fiecăruia dintre noi este un gangster care ar putea fi transformat într-un om de casă și salvat. Pentru această experiență trebuie să-I predăm cheia înapoi lui Dumnezeu și să acceptăm supremația Lui peste viața și pornirile noastre spre revoltă și neascultare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *