281 – Calm

Podoaba voastră… omul ascuns al inimii, în curăția nepieritoare a unui duh blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. 1 Petru 3:3, 4

Calmul este mai ușor accesibil unor anumite structuri de personalitate și mai greu de atins pentru alte tipuri de oameni. Sfatul lui Petru se adresează tuturor. Pentru flegmatic nu este nici o problemă să stea liniștit în timp de furtună. Mecanismele sale interioare funcționează automat și îi conferă confortul și liniștea sufletească. Când este vorba despre acțiuni riscante sanguinul se află în apele sale și parcă numai prezența adrenalinei îl face să trăiască cu adevărat, dar când este vorba despre calm, colericul și sanguinul au dificultăți serioase de a sta locului și să nu se avânte în luptă.

Atunci când ni se cere ceva care nu ne este specific, trebuie să fim dispuși de a face un efort în plus pentru a dobândi competența solicitată. Numai Dumnezeu este în măsură să evalueze efortul fiecăruia dintre noi. Numai El va fi în măsură să confere bucuria Stăpânului fiecărui serv bun și credincios.

Calmul sufletesc este o rezultantă determinată de locul în care ne postăm și poziția pe care o adoptăm când bat vânturile duhurilor peste trestiile din jur. Când David afirmă că Dumnezeu este locul său de scăpare, stânca lui de adăpost el se referă la chestiunea ridicată mai sus. Sursa noastră de liniște și pace sufletească este la Dumnezeu. Când ne refugiem la adăpostul aripilor Sale cu gândul și în cuvintele rugăciunii noastre, ca și Moise în crăpătura stâncii, beneficiem de ocrotire și mângâiere. Pentru acest lucru suntem nevoiți să abandonăm soluțiile noastre omenești. Prin credință învățăm să depindem de Dumnezeu și prin harul Său putem pluti în siguranță pe marea vieți printre aisberguri și stânci ascunse perfid sub valuri. Când este Dumnezeu la cârmă, putem să ne odihnim în pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *