250 – Calicie

…Zici: „Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic”, și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac orb și gol… Apocalipsa 3:17

Martorul credincios și adevărat constată o stare de pauperitate reală a Laodiceei în timp ce ea însăși se consideră foarte bine realizată din toate punctele de vedere. Calicia laodiceeană este întreținută de însăși condiția ei materială prosperă. În condiții de siguranță materială se poate constata o tendință pronunțată de dependență de bunuri și avantajele pe care le aduc acestea și o slăbire a elementelor de credință și interes față de lucrurile spirituale. Cazul Laodiceei ilustrează foarte bine acest fenomen de regresie spirituală și morală determinat de condiția materială avantajoasă.

Erau uneori în biserica din Laodiceea familii bogate care puteau să-și permită să trimită un rob, poate chiar necreștin, și deci care nu avea probleme de conștiință, să aducă ofrande statuii împăratului, pentru a se pune la adăpost de o eventuală verificare mai amănunțită din partea administrației cetății cu privire la observarea cultului public obligatoriu. Subterfugiul era o manevră care rezolva și obligațiile publice și pe cele particulare ca membru sau membri ai bisericii creștine. Nimeni nu putea dovedi că stăpânii aduseseră închinare împăratului, dar nici garda cultului public nu-i putea acuza de insubordonare și nesocotire a datoriei cetățenești. Prin urmare biserica din Laodiceea are cel mai mic număr de martiri, prin comparație cu bisericile din jur.

Dar soluția laodiceeană nu este mai mult decât un mecanism ieftin și necinstit de a împăca ceea ce este ireconciliabil: cultul împăratului și închinarea la Dumnezeu. Daniel și cei trei tineri din Babilon nu ar fi acceptat, în ruptul capului, un asemenea demers pentru a rezolva dilemele morale cu care s-au confruntat în Babilon.

Calicia spirituală a Laodiceei are o singură soluție viabilă și valabilă înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor: acceptarea târgului divin de procurare a valorilor autentice, a neprihănirii prin credință și a remediul binecuvântat, asigurat de lucrarea neîngrădită a Duhului cu untdelemnul Său vindecător de orbire spirituală. Asta da eliberare de calicia laodiceeană dezonorantă și cu adevărat perdantă. A-L avea pe Dumnezeu înseamnă a avea totul. Asta da bunăstare autentică și de durată nedeterminată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *