Un nou sistem de valori

Am învățat modul în care funcționează lumea, chiar înainte de a învăța să numărăm.

Am făcut lucruri „bune”: am strâns jucăriile; ne-am mâncat toate perele; i-am dat pisicii spațiul necesar – și am fost lăudați. Valoarea noastră a fost confirmată.

Am făcut lucruri „rele”: ne-am luptat cu frații; am refuzat să facem baie; am avut accese de furie pe podeaua bucătăriei – și am fost criticați, mai puțin iubiți.

Iubirea pe care o știam era adesea o tranzacție: dacă facem  X, am putea obține Y. Iar când am avut slujbe și bani, lecția a devenit doar mai profundă: primim valoarea a ceea ce oferim.

Și apoi am auzit un lucru nou, ciudat: Isus a răsturnat sistemul economic al valorii, la fel cum a răsturnat mesele negustorilor. Suntem iubiți, spune Tatăl, înainte de a face vreodată lucruri bune și chiar și atunci când facem lucruri rele. „Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.” (Rom 5: 8).

Atât de constantă este grija Sa fără egal, încât nu părăsim niciodată orbita iubirii Sale. „Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.” (1 Ioan 4:10).

Evanghelia vine cu un nou sistem de valori: suntem iubiți pentru că Dumnezeu iubește și nu pentru ceea ce Îi oferim.

Deci, rămâneți în har. -Bill Knott

Bill Knott – este redactor al revistei Adventist Review. Articolul a fost publicat în numărul din 05 martie 2021.

Traducere: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *