215 – Alinare

El S-a sculat, a certat vântul și a zis mării: „Taci! Fără gură!” Vântul a stat și s-a făcut o liniște mare. Marcu 4:39

Alinarea are de-a face cu suferința, tulburarea sau hiperactivitatea. Unul dintre semnele destinate să-i convingă pe ucenici și pe simpatizanți de superioritatea divină a Învățătorului a fost capacitatea Lui de a controla și a îndruma elementele naturii pe făgașul lor normal. Furtuna este o formă de tulburare a apelor sub acțiunea furibundă a vântului care se poate stârni din senin, peste Marea Galileei. Este foarte interesant că Hristos a certat vântul și a zis mării, iar vântul s-a oprit și marea s-a liniștit, încă s-a liniștit așa de tare încât ucenicii au început să se simtă ciudat din cauza acestei liniști.

Atunci când este prea multă liniște începem să avem iarăși probleme, suspiciuni și bănuieli, așa că prea multă liniște poate dăuna grav sănătății, sau poate că nu este chiar așa. Îmi aduc aminte de prima noapte când am dormit într-o moară de apă funcțională așa că am avut mari îngrijorări dacă voi putea să dorm. Am auzit gongul ceasului cu pendulă bătând ora 23.00 iar următoarea bătaie a fost la ora 06.00. Vă las să trageți singuri concluzia. Un zgomot natural de fond, chiar și al vântului este benefic pentru un somn odihnitor și profund. La fel și pentru sănătatea spirituală, un semn de prezență a tulburării și marii lupte face bine spiritului de atenție și vigilență.

Sigur că sunt de acord că uneori avem nevoie de alinare atunci când zgomotul de fond depășește nivelul acceptabil de decibeli. Dacă putem controla situația cu un geam termopan performant sau cu dopuri în urechi, readucem lucrurile sub control, dar dacă tulburarea vine dinăuntru atunci izolarea fonică nu servește la nimic, dimpotrivă. Singurătatea în acest caz devine extrem de dureroasă. Dacă Hristos este în barcă, lucrurile se rezolvă rapid și fără efecte secundare, dar numai dacă este în barcă. Și chiar dacă nu este deocamdată în barcă, din vina cui? El poate călca peste ape să vină îndată când Îl strigăm. El abia așteaptă apelul la 112. Este permanent acolo, de serviciu, la dispoziția noastră. Da, la dispoziția nevoilor noastre să facă pace și liniște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *