190 – Dambla

Atunci când duhul cel rău trimis de Dumnezeu va veni peste tine, el va cânta cu mâna lui și te vei simți mai bine. 1 Samuel 16:16 NTR

Damblaua vine din limba turcă și se referă la o manifestare ciudată a cuiva care ajunge în situația în care simte nevoia să se manifeste cumva în așteptarea ca, după puseul de demență, liniștea sufletească să vină în mod natural. În cele mai multe cazuri este vorba despre un comportament adictiv, mai ales când este vorba și de mijlocirea unor substanțe.

Saul, primul împărat al lui Israel a început să aibă crize de nebunie după ce și-a dat seama că perioada sa de grație ca lider național s-a încheiat deja. În cursul vieții obișnuite de la curte, împăratul începea să devină agitat, vorbirea și gesturile sale intrau într-un curs ciudat și toată lumea știa că lui Saul i-a venit damblaua. Nu totdeauna asemenea manifestări au o explicație logică sau cel puțin nu pentru oamenii obișnuiți. Dar aici nu ne este greu să ne explicăm ce se întâmpla. Curtenii știau foarte bine că viața împăratului lăsase de dorit cel puțin în problema abuzului privind preoția. Ales ca Împărat, el a pretins și exercitarea funcției preoțești fără a avea nici un fel de calificare pentru aceasta.

Acum poporul știa că Dumnezeu Și-a arătat public dezacordul, iar damblaua lui Saul era considerată o manifestare a unui duh de tulburare trimis să-l judece pe împărat. În realitate lucrurile stăteau exact invers, dar Scriptura menționează mentalitatea curtenilor. Duhul cel rău era o manifestare a celui rău care fusese acceptat să controleze treptat viața lui Saul, iar până la urmă sfârșitul tragic al casei lui Saul s-a datorat acestei posesiuni demonice.

Meloterapia lui David a avut efecte evidente, dar în loc să conducă la eliberarea lui Saul din capcana dependenței demonice, abia dacă a putut ameliora puțin starea sa de suferință. Vestea bună pentru noi este că atunci când ne vine damblaua, putem apela la mijloacele lăsate de Dumnezeu pentru alinare. Pe lângă elementele naturale care promovează sănătatea emoțională, există o serie de produse de farmacie pe care medicii ni le pot recomanda, iar mai presus de toate, Marele Medic poate fi invocat să-Și spună cuvântul și să-Și atare puterea vindecătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *