COVID-19, imunitate și inima unei mame

de Kandace Zollman

Acum patru săptămâni, fiul meu Nathan a fost testat pozitiv la COVID-19. Oricât m-am rugat, m-am consolat, am purtat cu credincioșie o mască și am stat informată cu privire la informațiile actuale COVID, trebuie să vă spun că existența acestui virus nu devenit reală pentru mine până când nu a atacat pe cineva drag.

Imediat, am început să rog pe Isus să păstreze viața băiatului meu și să-l atragă pe tânăr mai aproape de El în acest moment când știam că îi era frică. Fiul meu are treizeci de ani și de mult timp nu mai are nevoie de îngrijirea mamei sale, totuși faptul că mă găseam la peste nouă ore distanță de el și limitată de restricțiile de călătorie a creat un sentiment frustrant de neajutorare! Nu știu ce aș fi putut face dacă aș fi putut cumva să ajung la patul lui, dar neavând opțiunea de a fi acolo a făcut ca inima de mamă să tânjească și mai mult să poată face „ceva”.

M-am gândit mult la acel „ceva” și mi-am dat seama că singurul instrument pe care Nathan îl avea și cu care putea să lupte, era sistemul său imunitar. După cum probabil știți, există câteva medicamente prețioase care fac diferența. Se pare că oamenii experimentează virusul în moduri diferite. Nathan a suferit mari dureri de cap provocate de virus. A încercat să abordeze aceste dureri de cap cu Nurofen, dar nu a avut niciun efect.

Cu un fiu foarte bolnav, am decis că trebuie să învăț cât pot de mult despre COVID-19 și despre răspunsul imunitar. Pentru a mă informa, am făcut ceea ce ar face orice mamă din secolul XXI: am căutat pe Google.

Internetul oferă de obicei cantități aproape nelimitate de informații, dar căutam o sursă credibilă (ceva care nu este „nelimitat” pe internet). Din fericire, un articol publicat de Harvard Medical School mi-a atras atenția. Scriitorul declara: „Prima linie de apărare este să alegeți un stil de viață sănătos”. În timp ce citeam ceea ce susțineau ei ca fiind un stil de viață sănătos, informațiile mi s-au părut cumva familiare. Sugestiile experților de la Harvard erau destul de asemănătoare cu cele scrise în urmă cu o sută de ani de o doamnă în vârstă, pe nume Ellen White.

Recunoscând asemănările, am luat vechiul meu exemplar uzat din Divina vindecare de pe raft și am început să răsfoiesc paginile subliniate. În timp ce făceam acest lucru, mi-a fost amintit cu blândețe despre ceea ce Dumnezeu a împărtășit prin profetul Său în urmă cu peste un secol. Ea a scris: „Aerul curat, lumina soarelui, cumpătarea, odihna, exercițiul fizic, dieta corespunzătoare, folosirea apei, încrederea în puterea divină — acestea sunt adevăratele remedii.” (Divina vindecare, p. 127).

Ca adventistă, am auzit adesea aceste alegeri prezentate prin acronimul „NEWSTART”. Este posibil să fiți familiarizați cu acest program sau cu alte programe folosite pentru a promova un stil de viață sănătos (ceea ce este un lucru bun). Indiferent de programul pe care îl preferăm, am observat că parcă gravităm spre „remedii” care ne plac, ignorându-le pe cele care sunt incomode sau ne calcă pe nervi.

În timp ce contemplam cele două liste din fața mea, mă întrebam dacă ignorasem sau cumva nu am mai scos în evidență adevărul pentru că doream o sursă mai „respectabilă, credibilă sau modernă”? Cuvintele profetului lui Dumnezeu mi-au amintit încă o dată că, oricât ar fi de vechi, adevărul este și rămâne, adevăr.

Doamna White a continuat: „Este cu mult mai bine să preîntâmpini boala decât să știi cum s-o tratezi când aceasta s-a instalat. Este datoria fiecărei persoane, în interesul său și în interesul omenirii, de a se informa în ce privește legile vieții și de a le respecta cu conștiinciozitate.”( Divina vindecare, p. 128).

Într-o lume în ruină, plină de răutate și slăbiciune omenească, nu există nicio garanție că vor putea evita COVID-19, nici chiar cei mai conștiincioși dintre noi. Știm de zeci de ani cum să ne întărim corpurile pentru această bătălie. Poate că, înainte ca 2020 să se termine, este momentul ca fiecare dintre noi să ia în serios acest sfat inspirat.

Nathan era mult prea bolnav pentru a avea chef să vorbească la telefon, dar i-am trimis destule SMS -uri:

„Buna dimineața! Cum te simți? Nu uita să bei multă apă! ”

„Cum ai dormit? Asigură-te că te odihnești mult! Nu exagera! ”

„Prietena mea a spus că va merge la magazin pentru tine. Ce fel de fructe ți-ai dori?”

Indiferent de distanță, o mamă rămâne  mamă. Indiferent de numărul de ani, adevărul rămâne adevăr.

Pentru cei care se întreabă, Nathan și-a revenit și se descurcă excelent acum. Cu grija lui Dumnezeu și multe rugăciuni ale mamei, el este sănătos din nou!

Kandace Zollman servește în prezent ca pastor pentru îngrijire și vizitare la Biserica Adventistă Spencerville din Maryland.

Cereri de rugăciune ale bisericii mondiale

12-18 decembrie 2020

  • Rugați-vă pentru claritate și îndrumare pentru conducătorii bisericii noastre în timp ce încearcă să păstorească turma în aceste vremuri tumultuoase. Rugați-vă pentru pace pentru cei care se luptă cu anxietatea!
  • Rugați-vă ca fiecare să căutăm în mod individual o consacrare mai profundă și o redeșteptarea evlaviei adevărate, astfel încât Duhul Sfânt să poată fi revărsat.
  • Rugați-vă pentru săptămâna dedicată de Adventist Mission, celor 35 de milioane de Sunda din Indonezia la care evanghelia încă nu a ajuns încă. Vei cere împreună cu noi  împlinirea acestei făgăduințe pentru acești oameni prețioși care nu-L cunosc pe Isus? „Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoşti.”. (Ieremia 33: 3)

Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *