143 – Alegorie

El le-a vorbit despre multe lucruri în pilde și le-a zis: „Iată, semănătorul a ieșit să semene.” Matei 13:3

Isus cunoștea foarte bine forța și valoarea alegoriei și a uzat din plin de avantajele ei. Cele circa patruzeci de pilde care s-au păstrat în relatările evangheliilor, stau ele însele drept pildă acestui fapt. Alegoria este un procedeu artistic prin care lucrurile profunde și abstracte sunt aduse la nivelul de înțelegere al ascultătorilor. Varianta grecească a termenului face un  fel de egalitate între alegorie și vorbitul în public, în sensul că această tehnică literară facilitează vorbitorului transmiterea noțiunilor fundamentale abstracte, oamenilor simpli care au nevoie de aceste adevăruri.

Pildele Învățătorului oamenilor transmit cititorului și ascultătorilor idei fundamentale despre dragostea și generozitatea divină, despre procesul și mecanismul salvării din păcat, despre responsabilitățile și datoria de bază a fiecărui om față de Dumnezeu, față de semeni și față de sine. Avantajul alegoriei este acela că adevărul devine ușor de înțeles și de memorat, ușor de transmis mai departe și simplu de aprofundat. Adevărul abstract se încarcă de sensuri și semnificații, primind o mare încărcătură emoțională, fapt ce îl face impresionant și profund în consecințele imediate și pe termen lung. Alegoria face adevărul povestibil, iar povestirea rămâne proaspătă și atrăgătoare, indiferent de trecerea timpului, sau de schimbările sociale sau culturale.

Pilda semănătorului, din exemplul de mai sus, vorbește despre valoarea și lucrarea Cuvântului în viața celor care îl primesc sau nu-l primesc. De pe muntele fericirilor, care nu depășește altitudinea unei coline în mod real, dar care se ridică la înălțimea unui munte prin semnificația profundă a adevărurilor promovate acolo, ascultătorii direcți puteau vedea semănătorii ieșiți la lucru pe ogoarele din jur. Ori de câte ori ei aveau să vadă din nou semănători la lucru, adevărul despre Cuvântul lui Dumnezeu, care lucrează în inima omenească, avea să le fie adus din nou în minte. Noi avem de ales din această alegorie, ce fel de sol ne caracterizează. Imediat urmează pilda neghinei care ne poate pune serios pe gânduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *