125 – Agrement

Ei s-au bucurat și au căzut la învoială să-i dea bani. Luca 22:5

Unul dintre înțelesurile cuvântului „agrement”, în limba română, este acela de înțelegere, convenție, contract, pact, acord, protocol de colaborare. În cazul de față, este vorba despre învoiala care s-a stabilit între Iuda și mai marii de la Ierusalim, privind anihilarea Învățătorului atipic care le strica lor toate planurile și le amenința liniștea călduță a rutinei neproductive. Acest acord este o demonstrație despre faptul că, în sine, convenția nu este un lucru bun sau rău, ci este o asociere care poate fi folosită în bine sau în rău. De această dată, pactul avea să conducă la eliminarea din viața publică a lui Isus Hristos ca Persoană, dar cazul avea să fie chiar mult mai departe de a fi „soluționat”.

Din punctul de vedere al autorităților eclesiastice, suprimarea lui Hristos din viața publică a însemnat un fiasco total, în ciuda faptului că obiectivul restrâns și particular al acestei convenții a fost atins. Moartea Maestrului a provocat curând, o sublimare a discipolilor Acestuia, și, dintr-odată, ei aveau de luptat nu cu o singură persoană ci cu o echipă plină de entuziasmul credinței cuceritoare, față de care persecuția s-a dovedit a fi nu numai ineficientă, ci, dimpotrivă, un bumerang imens.

Încheierea unui agrement este un lucru foarte serios, deoarece trebuie avute în vedere efectele pe termen lung, sau consecințele îndepărtate ale asocierii într-un proiect comun de colaborare. Oamenii au libertatea de asociere garantată de legislația de bază a oricărei democrații, dar acest lucru creează o foarte mare responsabilitate. Ce va ieși din toată această acțiune unită? Aceasta este întrebarea care își caută un răspuns. De aceea o consiliere înțeleaptă este de cea mai mare importanță. Pentru ce te unești cu cineva? Cine și cum va beneficia de efortul nostru împreună? Acestea sunt alte întrebări care urmează.

O soluție simplă care ne poate scuti de multe neplăceri ar fi ne uităm în sus de fiecare dată când intrăm într-o combinație sau alta. Mai precis, să-L consultăm și pe Dumnezeu atunci când suntem pe punctul de a stabili un agrement cu cineva. Dar cel mai sigur și productiv pact este cel pe care îl putem face chiar cu Dumnezeu Însuși. Niciodată planurile Sale nu dau greș și nici nu sunt amenințate cu dezastrul, pe termen lung. Merită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *