123 – Agravare

Dar, nu după multă vreme s-a dezlănțuit asupra insulei un vânt furtunos, numit Eurachilon. Faptele 27:14

În raportul de bord, pe care Luca îl integrează în Faptele Apostolilor, se descrie agravarea situației în călătoria pe mare, a lui Pavel spre Roma. Proprietarii vasului și comandantul roman al transportului de arestați spre capitală ar fi putut fi scutiți, împreună cu încărcătura umană și materială a navei, de situația critică în care s-au lansat, dintr-un soi de înfumurare fără acoperire. Dar oamenii de decizie s-au hazardat să pornească nerăbdători spre destinație, asumându-și un risc mai mare decât puteau administra. Dacă ar fi reușit, ar fi câștigat timp și bani frumoși. Dacă ar fi reușit… dar nu a fost cum și-ar fi dorit.

Când a dat Dumnezeu în administrare omului creația pe care o făcuse, i-a dat și minte suficientă pentru a o administra. Acest detaliu, dotarea intelectuală, face parte din providență, adică modul în care El ne poartă de grijă. Aici este responsabilitatea noastră de a decide cu înțelepciune, curaj și circumspecție ce trebuie făcut pentru a avea cele mai mari șanse de reușită. Dacă ratăm ocazia, lucrurile se pot agrava din vina noastră. Ele se pot agrava din alte motive, care nu țin de sfera noastră de influență, și chiar și atunci, avem responsabilitatea să administrăm lucrurile, după cea mai bună lumină.

Eurachilon este un vânt care odată cunoscut, trebuie luat în considerație cu respect și moderație, altfel, lucrurile pot scăpa de sub control. Și acest vânt regulat și previzibil nu este singurul element al naturii care ne poate face zile negre, datorită neglijenței sau cutezanței noastre. În cazul în speță, Dumnezeu nu a lăsat, totuși, pe oameni să plătească toată factura nechibzuinței lor, probabil și pentru a păstra viața lui Pavel, cu care El mai avea câteva lucruri de făcut, mai înainte de a-l retrage din circuit.

Se desprinde o lecție importantă de viață, din acest episod. Dumnezeu stăpânește toate lucrurile, iar noi le putem stăpâni pe unele dintre ele. Suntem răspunzători de folosirea puterii date nouă în administrare, pentru a nu face să se agraveze lucrurile din vina noastră, care va fi cercetată, cu siguranță, cândva.

  Photo by Ray Bilcliff from Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *