122 – Agora

În sinagogă stătea deci de vorbă cu iudeii și cu oamenii temători de Dumnezeu, iar în piață stătea de vorbă în fiecare zi cu aceia pe care-i întâlnea. Faptele 17:17 

Pavel se dovedește a fi un foarte bun strateg, care știe să folosească în mod eficient orice oportunitate. La locul de adunare îi contactează pe cei care merg acolo, dar el nu se mulțumește să lucreze doar pentru cei deja inițiați, și care au deja experiență în lucrurile spirituale. În acest sens, el merge în piață. Acolo are ocazia să-i întâlnească pe cei care nu sunt prea duși la biserică.

Agora este locul public în care toți cetățenii se perindă cu vreo treabă. Unii caută de lucru și așteaptă să fie luați și folosiți la vreo treabă din care să obțină un oarece venit. Alții vin acolo căutându-i pe cei fără ocupație, să le dea de lucru. În timp ce și unii și alții îi așteaptă pe ceilalți, Pavel poate intra în vorbă cu ei și poate să-și dea seama foarte repede, dacă cineva este interesat și de alte lucruri mai de preț, decât cele imediate și trecătoare. În situația în care cineva este interesat, nu va fi nici o problemă dacă își vor lua un pic de timp să lege o prietenie, cu posibilitatea să continue să cultive relația salvatoare proaspăt stabilită.

În piață vin și unii care se plictisesc acasă și ies să vadă ce se mai întâmplă prin cetate. Pe aceștia nu-i stresează mijloacele de susținere, așa că au timp să palavragească oricât de mult. Printre ei s-ar putea să fie unii care să descopere un mod foarte inedit de a-și omorî plictiseala. Poate că li se va deschide gustul pentru studiu și pentru activități și întruniri de care nu se vor mai plictisi niciodată. Agora este locul în care oricine se poate întâlni cu oricine. Această posibilitate face din piața publică locul cel mai bun pentru a plasa un stand de cărți, un punct de măsurare a tensiunii arteriale, o tonetă cu produse sănătoase și naturale, sau poate ceva mult mai creativ și inventiv care să întâmpine toate gusturile și căutările. Binecuvântată fie biserica și mult binecuvântată agora!

Photo by Jan Antonin Kolar on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *