115 – Agent

Voi sunteți sarea pământului… Matei 5:13

Dintre sensurile pe care le oferă cuvântul „agent” l-am ales pe acela de agent de schimbare. Învățătorul le-a spus ucenicilor și urmașilor acestora că rolul lor era acela de ferment al societății, catalizator al calității vieții, element de înnobilare a celor din jur. Datorită creștinilor, viața socială trebuie să fie mai bună chiar dacă nu asistăm la un număr foarte mare de convertiri, sau la o creștere exponențială a bisericii. Dimpotrivă, prin puținătatea ei, sarea se dovedește a aduce echilibru și bun gust pentru alimentele în care se află. La fel, prin raritatea lor, creștinii trebuie să transforme în bine populația în mijlocul căreia se află.

Învățătorul a făcut vorbire despre puterea de a săra, care se poate pierde cu timpul. Prin analogie, creștinii își pot pierde influența spre bine în locul în care se află. Acesta este un risc major care trebuie apreciat în mod corespunzător, și menținerea tensiunii pozitive s-a dovedit de multe ori posibilă.

Îmi aduc aminte de ani în care eram în legătură nemijlocită cu două biserici din două localități din Moldova: Matca de Galați și Războieni-Țibănești de Iași. În fiecare dintre ele avem biserici foarte active, atât pe plan social cât și misionar. Credincioșii din cele două locuri enumerate mai sus, s-au dovedit factori de schimbare în bine, foarte eficienți. Dacă mergeți acum la Matca, de exemplu, veți constata că localitatea este împânzită și dominată de solarii și sere. Totul a pornit de la un bărbat, acum vreo jumătate de veac, care a început să citească cărți de legumicultură, pe lângă Biblie și Spiritul Profetic, sau chiar în legătură cu cele două surse de schimbare. La scurt timp au apărut primele solarii la adventiști. Astăzi, întreaga zonă este în mod clar săltată atât din punct de vedere social cât și economic, să nu mai vorbim despre cele câteva biserici nou înființate.

Războieni este o altă poveste de succes în ce privește secțiile de confecții. Sigur că schimbările din ultima vreme au afectat profilul producției, dar oamenii s-au adaptat rapid. Sarea trebuie să-și mențină puterea de a săra. Voi sunteți sarea pământului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *