107 – Aforism

El a mai zis: „Cu ce vom mai asemăna Împărăția lui Dumnezeu, sau prin ce pildă o vom înfățișa?” Marcu 4:30

Învățătorul oamenilor se întreabă, și îi întreabă pe ascultătorii Săi, cum ar mai putea formula simplu și concis adevărul despre Împărăție. Poate o sămânță, sau o neghină, un năvod, un aluat, sau un mărgăritar de mare preț… Există în Evanghelii circa treizeci și cinci de modele ale Împărăției, fiecare surprinzând un anumit aspect al vieții spirituale. Fiecare dintre acestea este o metaforă sau un aforism, o formulare concisă a adevărului despre viața spirituală și experiența mântuirii .

Aforismul este un exercițiu al inteligenței umane care reușește să sugereze sensuri, calități, principii sau mecanisme ale funcționării economiei divine a mântuirii. În câteva cuvinte se acumulează o mulțime de învățături care ar deveni greu de administrat, desfășurate prozaic, oricât ar fi de bine sistematizate. Astfel, aforismul devine un instrument de comunicare foarte eficient. El transmite adevărul comprimat în câteva tablete, care apoi poate fi studiat și aplicat pe îndelete, după nivelul de dezvoltare personală a cititorului sau a ascultătorului.

Aforismul are avantajul că nu ocupă spațiu prea mare. Într-o sămânță de muștar se reflectă întreaga Împărăție cu tot programul ei de dezvoltare și toate aspectele finale ale credinței. Într-un mărgăritar de câteva grame sau zeci de grame se concentrează toate valorile spirituale care ar avea nevoie altfel, de un număr mare de pagini pentru a fi scrise și apoi citite și studiate. Ca miniatură, aforismul prezintă limba în care a fost scris, într-o formă sublimă, în stare să rețină atenția și să declanșeze cele mai bogate trăiri, să stârnească dorințe și curiozitate pentru aprofundare și înțelegere.

Aforismul are mare rezistență la învechire și uzură. Cu cât este folosit mai mult, cu atât el devine mai proaspăt și mai bine cizelat. El este preluat de fiecare generație și adaptat la nevoile și mecanismele de comunicare în mod convenabil. Nu ar fi rău să începi să-ți dezvolți propria colecție de aforisme. Adună mai întâi pe ale altora pe care le apreciezi, apoi începe tu însuți să-ți exprimi cifrat gândurile și găselnițele. Te vei dovedi de folos ție însuți și altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *