087 -Adorație

Căci a Ta este împărăția, și puterea și slava în veci. Amin! (Matei 6:13)

Adorația este starea sublimă a sufletului omenesc. Ea este o mirare profundă, o apreciere fără egal a frumuseții divine. Această uimire în fața sacrului, adorația, nu poate fi atribuită sau transferată altor receptori cum ar fi persoana iubită, de exemplu. Adorația se atribuie numai lui Dumnezeu. Numai El o merită.

Fragmentul din rugăciunea Tatăl Nostru, citat mai sus, descrie starea de adorație a închinătorilor aflați în prezența și în fața lui Dumnezeu pe care îngerii Îl adoră permanent. Scena descrisă de Isaia în cartea sa, în prima parte a capitolului 6, prezintă atmosfera de adorație care există în cer, în jurul tronului lui Dumnezeu. Închinătorii de pe pământ se alătură heruvimilor cu aripile întinse, recunoscând măreția, puterea și slava lui Dumnezeu.

Când sufletul omenesc începe să perceapă prezența și slava lui Dumnezeu, toate lucrurile din jur primesc o nouă dimensiune. În mod deosebit, emoțiile sunt atinse de aripa influenței celeste. Trăirea emoțională a adorației este o experiență fără egal. Într-o asemenea situație, omul ar dori ca timpul să se oprească în loc, pentru că, de fapt, el se află la marginea nemărginirii, la hotar cu infinitul, la un pas de veșnicie, chiar în vecinătatea tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte.

În prezența lui Dumnezeu, până și cuvintele și vorbirea se transformă. „Glorie”, „Aleluia”, „Slavă”, „Amin” sunt cuvinte sfinte pe care omul le spune numai despre Dumnezeu atunci când gândurile sale se îndreaptă spre El. Fiecare dintre aceste cuvinte devine o exclamație care nici nu are nevoie de o altă construcție gramaticală sau de predicat pentru a-și dezvălui sensul, frumusețea și ardoarea cu care sunt proclamate. Aici, limbajul omenesc se apropie de modul în care cerurile spun slava lui Dumnezeu și natura vorbește despre Autorul ei. În adorație, întreaga creație se unește și vibrează la unison, recunoscând suveranitatea, dreptatea și autoritatea lui Dumnezeu peste tot ceea ce există sau ar putea exista.

Mie și ție, momentele de adorație ne fac bine. Uneori nici nu avem nevoie de cuvinte pentru a exprima starea de sublim a sufletului copleșit de slava, puterea și împărăția lui Dumnezeu. Să-I oferim astfel lui Dumnezeu ocazia să ne lumineze și să ne sfințească. Amin!

2 comentarii

  1. ionbuciuman

    Pasajul biblic ales aici lipsește din manusrisele mai vechi. Înseamnă că el nu apare în textus receptus, dar acest lucru nu este un impediment în înțelegerea Scripturii. Noțiunea de adorație este abundentă în Biblie. Această adăugire mai târzie la textul de bază nu modifică doctrina de bază cu privire la închinare, ba, dimpotrivă o confirmă și o potențează.

  2. Carol

    El știe tainele plămădirii sufletului omenesc și vrea să ne bucurăm de Frumusețea iubirii, a vietii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *