069 Ademenire

Ele au poftit poporul la jertfele dumnezeilor lor, și poporul a mâncat și s-a închinat până la pământ înaintea dumnezeilor lor. Numeri 25:2

Acest episod trist din istoria lui Israel se păstrează în rapoartele sfinte pentru luminarea și învățarea celor care doresc să evite dezastrul personal și colectiv din categoria celor de la Sitim cu Baal Peor. Fetele moabite au devenit un instrument foarte eficient prin care Balac, regele Moabului, și-a văzut împlinit visul de a aduce blestemul asupra lui Israel, pe care îl considera un inamic incomod aflat în imediata apropiere geografică.

Religia Moabului avea un detaliu foarte picant în care era implicat impulsul sexual al participanților la ritualuri. Cu ajutorul muzicii și al dansurilor rituale lascive și provocatoare, cu conotații sexuale, fetele Moabului au stârnit curiozitatea tinerilor evrei. În mod intenționat, petrecerile idolatre erau organizate chiar în vecinătatea taberei lui Israel. În mod convențional, aceste procesiuni aveau un caracter religios, dar în realitate era stârnit apetitul sexual. Acesta este motivul pentru care, curiozitatea tinerilor evrei i-a împins să participe masiv.

Ieșind din mediul lor protejat de reguli stricte de conviețuire socială, tinerii bărbați din poporul lui Dumnezeu au descoperit dintr-odată cât de interesantă poate fi lumea pe care nu o cunoscuseră până atunci. Fără să-și dea seama cât de vulnerabili erau în fața femeilor moabite dezlănțuite, vreo douăzeci și patru de mii de tineri au fost luați de val. Mintea lor a început să se tulbure și simțurile au început să le controleze deciziile și comportamentul. Până la o orgie idolatră de mari proporții, nu a fost decât un singur pas, unul mic și neînsemnat în aparență, dar fatal prin consecințele sale.

Fără nici o rușine, ca și când ar fi fost vorba de o joacă nevinovată, unul dintre tinerii de vază ai lui Israel se plimba prin mijlocul taberei înlănțuit de trupul unei prințese moabite, chiar sub ochii lui Moise. A fost nevoie de o intervenție fermă din partea lui Fineas, fiul lui Eliazar, fiul preotului Aaron, pentru a readuce ordinea și sobrietatea în tabăra lui Israel. La evaluarea pagubelor au fost înregistrate douăzeci și patru de mii de pierderi de vieți omenești, dintre cei mai vânjoși copii ai lui Israel. Această pagubă este prea mare pentru a nu ne pune în mod serios pe gânduri și reforme, dacă este cazul.

Doamne, ia în grija Ta și sub controlul Tău templul trupului și sufletului meu în care Tu să fii Domn, Stăpân și Cel mai iubit dintre tot universul. Amin!

Versiune audio:

 

 

Photo by Levi Guzman on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *