066 – Adăugare

Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. Apocalipsa 22:18

În acest context de final al Bibliei afirmația adăugării ceva la cartea aceasta trebuie să fie aprofundată și înțeleasă cu foarte mare grijă, pentru a nu greși. Cuvântul cheie în înțelegerea mesajului divin este „ceva”. Ce este acel ceva la care se referă Ioan, și în mod implicit, Dumnezeu?

Unii oameni ar dori să nu folosim alte cuvinte și idei în afară de a cita exact textul sacru. În mod deosebit, această idee este susținută de adepții inspirației verbale, adică cei care cred că Dumnezeu a dictat cuvintele scriitorilor Scripturii. Concepția aceasta suferă o serie de dezavantaje și nu poate fi susținută nici cu dovezi din interiorul Scripturii și cu atât mai puțin de argumente din afara ei.

În primul rând această afirmație intenționează să arate că aici se termină Scriptura și că nici o altă carte nu mai poate fi adăugată la textul sacru. Ceva, în acest caz se referă la o altă scriere care ar mai putea fi adăugată ulterior. Ioan este ultimul supraviețuitor al apostolilor, iar cartea sa încheie canonul sfânt. Aici se termină Biblia.

Un al doilea sens al lui ceva este că nimeni nu poate atribui Scripturii altceva decât ceea ce învață Scriptura. Nimeni nu poate învăța cu Scriptura în mână altceva decât ceea ce Scriptura ne învață. Predicarea și învățarea Bibliei presupun o foarte bună cunoaștere a literei și spiritului ei pentru a nu adăuga concepte sau interpretări străine de intenția Autorului ei.

În timp ce suntem datori să ne însușim Scriptura ca să o putem reda în propriile noastre cuvinte, avem datoria de a promova numai principiile, conceptele și adevărurile revelate de Dumnezeu în Scriptură. Această datorie se îngemănează cu cealaltă responsabilitate de a nu scoate nimic din  canonul Scripturii. Adică, suntem datori să nu ocolim și să nu minimalizăm principii și învățături care nu ne convin, ci să le susținem pe toate cu smerenie, echilibru și responsabilitate.

Doamne, numai Tu mă poți învăța cum se aplică Scriptura la fiecare situație în parte. Fie ca Duhul Tău să mă lumineze și să mă conducă. Amin!

Versiunea audio:

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *