065 – Adaptare

Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche; pentru că și-ar lua umplutura din haină și ruptura ar fi mai rea. Matei 9:16

Când vorbim despre adaptare, există două riscuri majore: fie de a considera că oamenii credinței trebuie să se adapteze în toate lucrurile ca să nu creeze tensiuni inutile, fie că cei credincioși nu trebuie să cedeze la nici un „principiu” și să rămână diferiți de lume, cu orice risc și cu orice consecințe, pentru că aceasta este voința lui Dumnezeu pentru ei. Ce-a de-a doua variantă am îngroșat-o puțin în mod intenționat pentru a-i spori legitimitatea aparentă. Am evidențiat cuvântul principiu pentru a sesiza că nu totdeauna tot ce considerăm principiu este cu adevărat principiu.

Observația Învățătorului merită să fie luată în considerație și aplicată în mod corespunzător. Să trecem puțin în revistă elementele lecției prezente aici. Ce este o haină veche? Așa cum materialul din care este făcută o haină are un anumit termen de utilizare, la fel există în viață lucruri cu valoare limitată, legată de un anumit timp. Când începem să inventariem care sunt acele lucruri cu valoare limitată, atunci încep diferențele de opinie și de acolo, toate subiectele de controversă, discordie și ceartă.

Mă simt dator să fac o declarație de principiu: Haina cea veche nu se referă la principii de bază ale credinței ci la metode și tehnici de punere în practică ale acestor principii. Principiile sunt stipulate clar în Decalog și apoi aplicate corespunzător de Învățătorul Însuși, la care putem adăuga contribuția apostolilor. Documentul de bază al principiilor este Sfânta Scriptură cu tot ceea ce conține ea: profeți, istorie, lege, literatura sapiențială, evanghelii, epistole, psalmi.

Adaptarea se aplică la tot ce este schimbător prin natura lui. Am auzit, de exemplu, o condamnare aspră a celor care folosesc Biblia pe telefon. Mi se pare o aberație o asemenea solie de la un predicator ca cel în cauză, dar… Biblia pe telefon este identică cu cea de la amvon, format mare. Nu se schimbă nimic, doar că facilitățile telefonului sunt folosite și pentru a face Biblia mai bine adaptată mersului lucrurilor. Prin natura lui, adventismul este progresist și clasic radical în același timp. O cercetare atentă a istoriei noastre denominaționale ne va învăța să fim inovatori și conservatori în același timp.

Doamne, vreau să adaptez corect și corespunzător metodele mele de lucru la condițiile și momentul de față. Numai înțelepciunea Duhului Tău mă poate scoate din impas. Amin!

Versiunea audio:

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *