036 – Accelerare

„Cum, l-ai și găsit, fiule?” Și Iacov a răspuns: „Domnul, Dumnezeul tău, mi l-a scos înainte.” Geneza 27:20

Isaac a fost surprins cât de repede s-a întors presupusul Esau cu vânatul și, implicit, cu mâncarea sa favorită. Pentru a o lua înaintea fratelui său, Iacov a trebuit să accelereze puternic și ajutat de mama sa, care avea de fapt inițiativa sustragerii frauduloase a binecuvântării de întâi născut, pe care Isaac era pe punctul de a o transmite favoritului său fiu, Esau, a reușit să se încadreze în barem și tocmai își aduna binecuvântările când a apărut și fratele său.

Sigur că se pot pune o serie de întrebări cu privire la demersul lucrurilor dacă Rebeca și Iacov ar fi avut credința și răbdarea de a-L lăsa pa Dumnezeu să lămurească lucrurile. Cei doi aveau destul de limpede în minte experiența lui Isaac și Avraam de la muntele Moria, dar au preferat să fie ei siguri că Isaac nu face vreo greșeală în legătură cu atribuirea statutului de întâi născut. În aceste condiții au fost nevoiți să acționeze în sistem turbo și să accelereze motoarele la maxim pentru a-și realiza obiectivul.

Acest fel de grabă s-a dovedit a fi o sursă de tensiune și nemulțumire la nivelul vieții de familie, care s-a răsfrânt negativ asupra tuturor membrilor familiei. Isaac s-a simțit jignit, păcălit, ignorat și disprețuit. Esau s-a considerat deposedat mișelește de o serie de avantaje materiale și spirituale pe care le-ar fi putut avea. Este adevărat că el nu le prețuia, mai ales pe cele spirituale, dar acest lucru nu atenua sentimentul de frustrare profundă care avea să ducă la noi tulburări de comportament în ce privește căsătoria sa. Iacov a fost nevoit să-și scape viața plecând în bejanie, iar Rebeca avea să rămână în compania fiului pe care nu-l prefera și a nurorilor ei incompatibile cu obiceiurile și tradițiile religioase care însemnaseră cândva foarte mult pentru ea.

Când accelerăm grăbiți să ajungem undeva, sau să nu întârziem, este important să ne întrebăm dacă graba noastră ajută sau încurcă lucrurile. Am putea accelera spre ascultare și credință grăbindu-ne pentru întâmpinarea Celui ce vine și El nu va zăbovi.

Doamne, verifică-mi motivele grabei. Dacă ceva nu este în regulă, frânează și ia Tu conducerea vieții mele și stabilește viteza mea optimă de rezolvare a lucrurilor. Amin!

Versiunea audio:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *