028 – Abținere

De aceea se miră ei că nu alergați împreună cu ei la același potop de desfrâu și vă batjocoresc. 1 Petru 4:4

Trăim într-o lume în care binele și răul se află într-un melanj pestriț. Ceea ce este mai rău nu este existența răului, ci lipsa discernământului și a unei grile autentice de valori. Obișnuința cu lucrurile rele poate crea o așa confuzie, încât până la urmă, nimic nu mai pare rău, ci totul este acceptabil.

Învățătorul oamenilor ne-a spus că noi suntem lumina și sarea pământului, iar acest statut ne obligă să fim vigilenți și hotărâți când este vorba de a participa la practici care contravin moralei biblice. Experiența nașterii din nou presupune o acțiune evidentă a Duhului Sfânt în viața credinciosului, lucrare care conferă un discernământ spiritual foarte sensibil și cu o mare forță de reacție față de ceea ce este inacceptabil pentru comportamentul unui urmaș al lui Hristos.

Oamenii care au ales un stil de viață delăsător, bazat pe plăcerile ieftine și imediate, pot manifesta uneori un interes crescut față de persoane care sunt diferite de ei, recunoscute pentru principialitatea și puritatea de caracter. Motivele pot fi foarte diverse și resorturile care determină o asemenea preocupare pot acoperi o paletă foarte largă de mecanisme psihologice. Uneori poate fi doar curiozitatea de a vedea și a cunoaște și altceva, alteori poate fi căutarea și interesul de a tăvăli în noroi pe cât mai mulți, în dorința de a nu mai avea termeni de comparație din care să se vadă propria lor decădere.

Mai există încă un motiv foarte serios pentru care creștinul trebuie să fie extrem de vigilent. În fiecare dintre noi, indiferent dacă L-am primit pe Hristos sau nu, există o înclinație naturală spre desfrâu, ilegalitate și plăcere păcătoasă. Creștinii știu prea bine această tristă realitate. De aceea apostolul Petru face apel la abținerea voită, explicită și fără șovăială față de o asemenea tentație.

Doamne, Îți consacru din nou viața pentru a mă face abstinent și curat după modelul Fiului Tău. Amin!

Versiunea audio:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *