026 – Abstracție

Doamne, nu le ține în seamă păcatul acesta! Faptele 7:60

Acestea sunt ultimele cuvintele ale lui Ștefan înainte de a muri. Ceea ce ne intrigă este capacitatea lui de a face abstracție de situația limită în care se afla și a se ruga pentru cei care îl omorau cu pietre. Numai la Isus Hristos mai putem vedea o asemenea detașare de contextul imediat și liniștea sufletească de a se ruga pentru cei care îi aduceau moartea. Mai mult sau mai puțin, fiecare dintre apostoli a trecut prin ceva asemănător, dar Ștefan se distinge prin eroismul credinței de care a dat dovadă.

Cum se poate atinge un asemenea nivel de desăvârșire morală? Nimeni nu se poate îndoi că modul în care Ștefan își aduce misiunea la îndeplinire îl așază fără nici un dubiu în galeria eroilor credinței. Cum a ajuns Ștefan la o asemenea înălțime spirituală?

La începutul episodului diaconului Ștefan din Faptele cap. 6, îl vedem pe Ștefan încolțit de câțiva combatanți ai tradițiilor iudaice, dar înțelepciunea și duhul lui Ștefan s-au dovedit de neînfrânt. În capitolul următor putem aprecia coerența și logica de care dă dovadă Ștefan înaintea celor care îl judecau. El cunoștea foarte bine istoria sfântă din Sfintele Scripturi și face aplicații de mare rafinament și bun gust. Dacă spiritul care era la lucru în cei care îl ascultau i-ar fi lăsat, chiar și numai pentru un timp foarte scurt, cu siguranță că majoritatea lor ar fi trecut de partea lui, dar Satana știa foarte bine care ar fi fost consecințele pentru cauza sa.

Apoi Ștefan face un apel scurt, direct și categoric cu privire la atitudinea moștenită de ascultătorii săi de la înaintașii lor, cu privire la respingerea darului profetic. Acesta este momentul în care lucrurile se clarifică, se împart apele. Soarta lui Ștefan urmează tiparul prorocilor care au sigilat cu propria viață mărturia Domnului.

Forța lui Ștefan de a face abstracție de moartea sa iminentă se revarsă de la viziunea tronului divin și prezența lui Isus ca Mare Preot în Locul preasfânt. Dacă tu și cu mine prindem această viziune, vom avea aceeași putere de a face abstracție de aversiunea din jur și de propriile noastre limite, devenind ceea ce Dumnezeu dorește să fim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinutul este protejat.