025 – Abstinență

Roada Duhului… este înfrânarea poftelor. Galateni 5:22, 23

Abstinența este o performanță remarcabilă care aduce o mulțime de beneficii pentru sănătatea fizică, dar mai ales pentru vigoarea spirituală. Când vorbim de viața spirituală lucrurile trebuie abordate într-o manieră spirituală. Psihicul nostru este în stare de performanțe greu de închipuit, dar obținerea controlului de sine doar prin folosirea forței interioare ne conduce la situația despre care apostolul Pavel spune că deprinderea trupească este de puțin folos. Evlavia este o variantă mult mai bună, decât folosirea voinței în afara unei relații personale cu Hristos.

Când abstinența este rezultatul locuirii Duhului Sfânt în viața celui credincios, această virtute vine la pachet cu o completă înnoire a caracterului. Întreaga filozofie de viață cunoaște o transformare fundamentală. Motivația pentru care cineva devine abstinent și rămâne abstinent are o importanță covârșitoare pentru viața aceasta și pentru viața veacului ce va veni.

Dacă un sportiv de performanță se hrănește ca la carte, dacă se odihnește după cele mai bune programe în domeniu, dacă nu folosește substanțe care i-ar putea diminua performanțele, doar pentru a câștiga medalia de aur la Jocurile Olimpice și a savura vuietul tribunelor și lumina proiectoarelor de la carele de televiziune, acest lucru nu-l poate scuti de o depresie severă la scurt timp după ce a coborât de pe podium. Când va începe să trăiască din amintiri va deveni nostalgic și va începe să ia în greutate în mod necontrolat.

Dacă un creștin își consacră în fiecare zi viața și sănătatea în mâna lui Dumnezeu și cultivă locuirea Duhului în templul trupului său, abstinența pe care o va obține în relație cu Hristos, pentru slava Creatorului și pentru a fi de mai mult folos altora, îi va umple viața de sens și semnificație. Când vor veni zile mai puțin fericite, evlavia sa îi va oferi un suport suficient pentru a găsi repede o ieșire din criză cu pierderi minime dar mai ales cu o mulțime de lecții despre călăuzirea și providența divină. 

Doamne, Te rog să-mi dai și mie o asemenea abstinență integrată în roada Duhului, care îmi va aduce multă lumină și bucurie în suflet. Îți mulțumesc! Amin!

Versiunea audio:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *