Tatăl să petreacă timp cu copiii – 9 iunie

Şi voi, părinţilor [taților- l. engleză], nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. Efeseni 6:4

În timp ce ne-am ocupat de importanța muncii și misiunii mamei, nu vom trece ușor peste datoria și responsabilitatea soțului și tatălui în formarea copiilor săi. Eforturile lui ar trebui să fie în armonie cu cele ale mamei temătoare de Dumnezeu. El ar trebui să-și manifeste dragostea și respectul față de ea ca fiind femeia pe care a ales-o și mama copiilor săi ….

Taţii ar trebui… să se amestece printre copii, simţind împreună cu ei în micile lor necazuri, legându-se de inimile lor prin puternicele legături ale iubirii şi exercitând o astfel de influenţă asupra minţilor lor în formare, încât sfatul lor să fie considerat sacru…

Când vine de la lucru, el trebuie să socotească a fi o schimbare plăcută aceea de a petrece câtva timp cu copiii săi. Îi poate duce în grădină, să le arate mugurii ce se deschid şi nuanţele variate ale florilor pomilor. Prin astfel de mijloace, el le poate da cele mai importante lecţii despre Creator, deschizând în faţa lor marea carte a naturii, în care dragostea lui Dumnezeu este exprimată în orice copac, floare şi fir de iarbă. El poate imprima în mintea lor faptul că, dacă Dumnezeu Se îngrijeşte atât de mult de pomi şi flori, cu mult mai mult El va purta de grijă fiinţelor create după chipul şi asemănarea Sa. Încă de timpuriu îi poate face să înţeleagă că Dumnezeu doreşte ca ei, copiii, să fie plăcuţi; nu împodobiţi cu podoabe artificiale, ci cu frumuseţea caracterului, farmecului bunătăţii şi iubirii, care vor face ca inimile lor să fie pline de bucurie şi fericire.

Părinţii pot face mult legându-şi copiii de Dumnezeu, încurajându-i să iubească lucrurile naturii pe care El li le-a dat şi să recunoască mâna Dătătorului în tot ce primesc. Terenul inimii poate fi pregătit în acest fel de timpuriu pentru sădirea preţioaselor seminţe ale adevărului care, la vremea potrivită, vor încolţi şi vor aduce un seceriş bogat. Taţilor, orele de aur pe care aţi putea să le petreceţi dobândind o atentă cunoaştere a temperamentului şi caracterului copiilor voştri şi a metodelor de a lucra cu mintea lor tânără sunt… preţioase.—The Signs of the Times, 6 decembrie 1877.

Datoria tatălui față de copiii săi ar trebui să fie una dintre principalele sale interese. Nu ar trebui să fie lăsată deoparte pentru a dobândi avere, sau pentru a câștiga o poziție înaltă în lume. De fapt, exact acele condiții de bogăție și de onoare despart frecvent un om de familia sa, și-i reduce influența asupra lor mai mult decât orice altceva. Dacă tatăl vrea ca acești copii să dezvolte caractere armonioase și să fie o cinste pentru el și o binecuvântare pentru lume, el are o lucrare specială de făcut. – Semnele timpului, 20 decembrie 1877.

Devoționalul face parte din cartea ”Reflecting Christ”  de Ellen G. White.

Traducere: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *