Cum să fii mai sănătos și mai fericit?
Fie că te bucuri de o sănătate maximă sau că doar lupți să supraviețuiești, există principii de sănătate care te vor ajuta să pășești spre o sănătate mai bună. Oricare ar fi punctul de început sau obiectivul final, iată câteva lucruri pe care poți începe să le faci astăzi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și starea de bine:
• Fii blând cu tine!
Autocritica nu este automotivare. De fapt, este chiar opusul. Dacă ești foarte aspru cu tine când te mai împiedici, aceasta te va face să te simți mai puțin motivat și mai puțin optimist. Mult mai eficient ar fi să ai compasiune față de tine, decât să te pedepsești singur.
Autocompasiunea nu înseamnă că ești laș, prea indulgent cu tine sau chiar leneș. Pur și simplu înseamnă să fii blând cu tine atunci când te confrunți cu probleme. Studiile au arătat că atunci când ai compasiune față de tine vei observa o serie de îmbunătățiri, inclusiv o doză mai mare de optimism, o sănătate fizică și mintală mai bună, teamă de eșec mai scăzută, conexiune și curiozitate mai bună și mai puțină depresie și anxietate.
Fii înțelegător cu tine în perioada de formare a noilor obiceiuri. Autocritica doar te face să îți pierzi speranța și să renunți, dar autocompasiunea te va ajuta să îți fie mai ușor să încerci din nou mâine.
• Fă un plan, nu este suficientă doar o dorință!
A-ți pune o dorință când vezi o stea căzătoare sau când sufli în lumânarea de pe tort aduce cu sine un iz de bucurie copilărească, dar nu există o satisfacție care să îți schimbe viața decât în realizarea unui plan. Nu am întâlnit nicio persoană care să își fi atins obiectivele doar punându-și o dorință. Dar un plan? Un plan poate transforma o dorință în realitate.
Când vrei să îți îmbunătățești sănătatea, ai nevoie de un plan, și planul începe prin stabilirea unor obiective. Pentru a-ți asigura succesul, alege obiective care sunt specifice și realiste:
Specifice – În loc să îți stabilești intenția vagă de a ”mânca mai sănătos”, stabilește un obiectiv specific, cum ar fi să ”îmi umplu două treimi din farfurie cu legume și fructe”. În loc de ”mai mult exercițiu fizic”, intră în detalii și țintește spre ”plimbări de treizeci de minute pe zi, cinci zile pe săptămână”. Când ai un obiectiv specific, acesta devine măsurabil și gestionabil. Obiectivul îți este clar și poți monitoriza progresul pe telefon sau într-un jurnal. Poți vedea zilnic cum te-ai descurcat.
Realiste – Să spunem că este 1 iunie și aștepți cu nerăbdare vacanța la mare de la sfârșitul lui iulie. Vrei să slăbești douăzeci de kilograme și vrei să se întâmple rapid, înainte de vacanța însorită. Dar acesta nu este un obiectiv realist, așa că doar te pui în
calea dezamăgirii și a eșecului. Rezumă-te la obiective sănătoase, realiste, și încearcă să le atingi printr-un progres lent și stabil.
Asigură-te că obiectivul pus se potrivește cu resursele, cu programul și cu informațiile pe care le ai! Dacă îți pui ca obiectiv să mergi la sală o oră în fiecare zi după lucru, dar pe alocuri programul se suprapune cu a-i duce pe copii la activitățile extracuriculare, obiectivul nu este viabil și, în consecință, vei ajunge să renunți.
Pentru a te asigura că obiectivul tău este cel mai potrivit, conspectează puțin, alătură-te unui grup online sau cere sfatul cuiva în care ai încredere și pe care îl respecți. Uneori, persoanele cele mai apropiate îți pot oferi informații neprețuite, sugestii și susținere.
• Fă o plimbare!
Nu-i așa că ar fi fost minunat să existe o pastilă magică pe care să o iei și să te ajute să slăbești, să ai mai multă energie, să trăiești mai mult, să fii mai puternic, să devii mai creativ, să învingi depresia, să scazi nivelul colesterolului, să-ți îmbunătățești tensiunea arterială și să scazi riscul de boli de inimă, diabet și cancer? Și pentru că această pastilă ar fi magică, desigur ar fi gratuită și nu ar avea efecte secundare. Pare prea frumos să fie adevărat, dar exact acestea sunt beneficiile mersului pe jos, al plimbărilor. Tocmai de aceea unii doctori chiar numesc mersul pe jos ”pastila magică”.
Oricare îți este obiectivul în privința sănătății, plimbările vor ajuta. Dacă vrei să îți întărești organismul, să îți limpezești mintea sau să îți liniștești spiritul, mersul pe jos te poate ajuta să faci acest lucru și chiar mai mult. Nu are reputația cutezătoare a altor activități fizice, precum alergatul, mersul cu bicicleta sau alpinismul, dar nu te lăsa păcălit de acest lucru! Mersul pe jos are rezultate de primă clasă.
Sincer, unii dintre noi ar trebui să cerem scuze acestei activități. Am subestimat-o și am trecut-o cu vederea, numind-o plictisitoare și nesemnificativă. Dar mersul pe jos se transformă în drumeție, dacă mergi pe o potecă de munte. (Deja pare mai interesant, nu-i așa?) Mersul pe jos devine o activitate socială, dacă mai inviți un prieten. Și, când îl practici cu regularitate, mersul pe jos devine medicament.
• Concentrează-te pe adunare, nu pe scădere!
Uneori, motivația de a face o schimbare sănătoasă este că te-ai săturat de cum stau lucrurile. Te-ai săturat de kilogramele în plus pe care le porți cu tine, te-ai săturat să nu ai suficientă energie sau să primești vești rele de la doctor. Așa că mintea ta caută lucrurile care ar trebui schimbate, inclusiv toate acele lucruri pe care trebuie să încetezi să le mai faci, precum fumatul, mâncatul peste măsură sau consumul de alcool. Într-un impuls de frustrare și de nou început, hotărăști să te oprești. Și poate reușești o vreme, dar apoi reîncepi, pentru că renunțatul a creat un gol pe care nu l-ai umplut cu altceva.
În loc să te concentrezi pe a scădea din lucruri, concentrează-te pe a adăuga. Cu alte cuvinte, creează obiceiuri bune prin care să le elimini pe cele vechi. De exemplu, să spunem că bei șase sucuri carbogazoase pe zi și vrei să renunți. În loc să îți propui să elimini băuturile carbogazoase, începe cu obiectivul de a consuma opt pahare de apă în fiecare zi. De îndată ce vei face acest lucru, te vei simți atât de plin de apă, încât probabil că nu vei mai dori cele șase sucuri obișnuite. Pur și simplu nu mai încap. Dacă acele sucuri erau o relaxare de dimineață sau de după-amiază, fă o plimbare vioaie, în loc să îți iei un suc. Pe măsură ce adaugi obiceiuri noi, cele vechi nu vor mai avea loc și, în cele din urmă, vor fi înlocuite.
• Lasă natura să te hrănească!
Există un motiv pentru care plimbările pe plajă sunt mai liniștitoare decât aglomerația din trafic și plimbarea pe o pajiște este mai relaxantă decât a sta într-un birou fără ferestre. Natura are modul ei de a ne liniști spiritul și de a ne calma nervii, iar atunci când ne bucurăm de natură, aceasta ne va ajuta să ne vindecăm.
Timpul petrecut în aer liber ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un sistem imunitar mai puternic, tensiune arterială mai scăzută, stimă de sine sănătoasă, nivel de agresivitate redus, stare de spirit îmbunătățită, nivel mai redus de stres, un simțământ crescut de empatie și de cooperare, mai puțină anxietate și senzație de izolare redusă. Mai mult, mai există teoria conform căreia ”natura reface resursele cognitive, restaurează capacitatea de concentrare și de atenție”. Beneficiile asupra sănătății sunt atât de evidente, încât tot mai mulți medici chiar le ”prescriu” pacienților lor, natura încurajându-i să petreacă timp în aer liber ca parte a abordării față de sănătate și față de starea de bine.
Cercetările au arătat că ”spațiile verzi” (zonele cu multă iarbă și cu copaci) și ”spațiile albastre” (zonele cu râuri, oceane și lacuri) sunt bune în mod special pentru sănătatea noastră mintală. Expunerea la aceste medii naturale de timpuriu în viață aduce beneficii pentru toată viața. Cei care cresc expuși puțin sau deloc la spații verzi prin apropiere au un risc cu 55% mai mare de a dezvolta, mai târziu în viață, probleme precum depresie, anxietate și abuz de substanțe.
Din fericire, nu trebuie să îți faci bagajul și să mergi la ocean sau la munte pentru a te bucura de puterea spațiilor verzi sau albastre. Poți avea aceleași beneficii pentru sănătate chiar în apropierea casei tale: într-un parc din oraș, lângă un lac sau într- un spațiu cu mulți copaci. Studiile sugerează că dacă petrecem cel puțin două ore pe săptămână în aer liber vom putea avea beneficii semnificative pentru sănătate și pentru starea de bine. Aceasta ar însemna puțin peste șaptesprezece minute pe zi. Dacă în acele șaptesprezece minute faci o plimbare, vei atinge două obiective în același timp.
• Nu lăsa ca primul gând să fie cel mai rău gând al zilei!
În medie, o persoană are peste șase mii de gânduri pe zi. Asta înseamnă că la fiecare nouă secunde faci tranziția spre un gând nou. Este posibil ca fiecare idee să dureze puțin, dar puse laolaltă aceste idei influențează fiecare aspect al vieții tale, inclusiv emoțiile, starea de spirit, comportamentul și relațiile.
Doar nouă secunde fiecare, gândurile tale te fac să fii cine ești. În timp ce unele gânduri sunt contemplări cotidiene (trebuie să hotărăști ce să îmbraci sau ce tip de cereale să mănânci), altele joacă un rol mult mai important. În special primele gânduri ale dimineții ajută la determinarea tonului întregii zile.
Dacă te trezești cu gânduri de teamă sau de înfrângere, atunci celelalte gânduri vor merge în aceeași direcție. Pe măsură ce aceste gânduri te conving că astăzi va fi o zi proastă, te poate cuprinde un simțământ de deznădejde, cu dorința de a trage plapuma peste cap și a sta în pat toată ziua.
Din fericire, tu îți poți alege gândurile în loc să lași ca ele să te aleagă pe tine. În mod repetat, Biblia ne încurajează să facem ca primele gânduri ale zilei să fie pozitive:
„Dis-de-dimineață voi lăuda bunătatea Ta” (Psalmii 59:16).
„Dimineaţă rugăciunea mea se înalţă la Tine” (Psalmii 88:13).
„Sufletul meu Te doreşte noaptea şi duhul meu Te caută dimineața devreme” (Isaia 26:9, KJV).
„ Satură-ne în fiecare dimineaţă de bunătatea Ta” (Psalmii 90:14).
„Fă-mă să aud dis-de-dimineaţă bunătatea Ta, căci mă încred în Tine” (Psalmii 143:8).
Când te trezești și de îndată pui mâna pe telefon, iar știrile care îți apar te fac să simți neliniște sau postările de pe rețelele de socializare îți dau simțământul de insuficiență și de gelozie, ai permis ca primele gânduri să fie cele mai rele gânduri. În loc de acestea, când te trezești – chiar înainte de a deschide ochii –, mergi cu gândul într-un loc plin de speranță! Creează-ți un obicei din primele gânduri, de exemplu, să reciți un verset biblic, să spui o rugăciune pentru ziua care te așteaptă sau să enumeri trei
lucruri pentru care ești recunoscător!
Speranțe sănătoase
De-a lungul anilor am auzit foarte multe relatări despre oameni care și-au îmbunătățit sănătatea considerabil. Fie că au renunțat la fumat, au scăzut în greutate, și-au schimbat alimentația sau au devenit mai activi, toți au obținut rezultate pe care cândva le credeau imposibile. Traseul către sănătate al fiecărei persoane este diferit, dar există un lucru despre care oamenii spun că i-a ajutat să devină mai sănătoși: credința în Dumnezeu. Ei au descoperit că rugăciunea și încrederea în Dumnezeu ca sursă de putere i-au făcut să fie mai hotărâți și mai curajoși să continue să încerce.
Profeția despre un Dumnezeu care nu renunță niciodată ne ajută să punem totul în perspectivă. Dacă Dumnezeu poate vedea potențial într-o trestie frântă și într-un fitil fumegând, cu siguranță că El vede potențial în tine. El vrea să ai sănătate și viață din belșug. El nu a renunțat la acest obiectiv, așa că nici tu nu ar trebui să renunți.