23 decembrie – Vigoare

Moise a învățat toată înțelepciunea egiptenilor și era puternic în cuvinte și în fapte. Faptele apostolilor 7:22

Moise este un personaj complex, la care competențele și defectele formează un sistem de referință și un cuplu de forțe care îl califică să se numere printre marii conducători ai lumii. În cuvântarea lui Ștefan înaintea oponenților săi, Moise este prezentat ca un om energic, plin de vigoare fizică și intelectuală. Nivelul său de cunoștințe privind cultura Egiptului, geniul său politic, administrativ și militar, precum și competența sa în domeniul legislației îl recomandă să stea alături de Mielul lui Dumnezeu, împreună-autor al imnului de biruință al celor salvați din marea tragedie omenească.

Vigoarea intelectuală și administrativă a lui Moise era susținută de conexiunea sa permanentă la sursa de putere aflată la Dumnezeu. Timpul petrecut alături de Dumnezeu pe munte a făcut ca fața lui Moise să devină radioasă și greu de suportat de poporul neobișnuit cu forța spirituală a celor care umblă în prezența lui Dumnezeu.

Cuvintele lui Moise poartă girul aprobării și inspirației de la Dumnezeu și de aceea vorbirea sa a ajuns lege pentru popor. Patru din cele cinci cărți scrise de Moise redau cuvintele lui prin care transmitea principiile lui Dumnezeu către poporul Său. Amprenta personală este evidentă, fapt pentru care aceste cărți din Biblie pot fi numite și Legea lui Moise.

În schimb, Legea scrisă de Dumnezeu pe cele două table de piatră, deși s-a aflat în custodia lui Moise, rămâne Legea lui Dumnezeu, pentru a nu se confunda cu celelalte cuvinte inspirate ale Sale. Vigoarea din Legea lui Moise și din Legea lui Dumnezeu vine de la Dumnezeu și îi apropie pe oameni de Dumnezeu.

De unde mă pot alimenta și eu cu vigoarea de care am nevoie pentru a fi eficient în lucrurile pieritoare și în cele veșnice?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Vigoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *