5 decembrie – Tribut

Spune-ne dar, ce crezi? Se cade să plătim bir Cezarului sau nu? Matei 22:17

Când a fost întrebat despre birul solicitat de cezar, Isus a răspuns cuprinzător. Este normal să dăm cezarului ce i se cuvine, dar să nu uităm să Îi acordăm și lui Dumnezeu partea care este exclusiv a Lui. Vorbim în principal despre bani, dar nu numai despre ei este vorba aici. Cezarul solicită nu numai tributul de bani, ci și pe cel de supunere și ascultare. La fel, și Dumnezeu. Tributul este mai mult decât o sumă de bani, este fidelitate, respect și dedicare.

Tributul trebuie oferit la timp și permanent, atâta timp cât durează relația din care se naște această obligație. În cele mai multe cazuri, restanțele și restanțierii la plata tributului nu au o existență prea liniștită și comodă.

Seriozitatea și consecvența sunt de dorit și funcționale. Atunci când ai datoriile către stat plătite la zi, poți avea și pretenția îndreptățită de a beneficia de serviciile sale.

Mai există o formă de tribut care merită luată în considerare. Tributul pe care îl datorăm personalităților care ne-au marcat pozitiv viața. Acești oameni pot fi dascăli și părinți, prieteni și colegi sau VIP-uri din lumea artei și a vieții publice. Comemorarea acestor nume este un tribut legitim și binecuvântat. Un asemenea tribut nu costă mulți bani și nici nu are reguli stricte, dar prezintă binecuvântări evidente. Amintirile reînnoite se dovedesc a fi de folos multiplicat de atâtea ori de câte ori le reactivăm.

Căror persoane din viața mea le datorez un tribut de onoare? Cum îmi administrez marile amintiri?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Tribut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *