26 noiembrie – Tact

Un om înțelept este plin de putere și cel priceput își oțelește vlaga. Căci prin măsuri chibzuite câștigi bătălia, și prin marele număr al sfetnicilor ai biruința. Proverbele 24:5,6

Tactul este o atitudine înțeleaptă care duce la eficiență maximă. Acest lucru presupune maturitate și coordonare superioară, cunoștințe și informații corecte. Tactul este sinonim cu o bună strategie și tactică. Acest ultim cuvânt are aceeași rădăcină cu tactul. În timp ce strategia are de-a face cu stabilirea corectă a țintelor și a modalităților de a le atinge, tactica rezolvă problemele curente care apar în atingerea scopului propus.

În acest text biblic apare în mod sugestiv ideea de luptă și confruntare care trebuie să aducă în cele din urmă o victorie. Dar, în același timp, și nonviolența și necombatanța cer același tact, dacă nu chiar mai mult decât atât. Învățătorul oamenilor ne-a spus că, într-o lume ostilă și dominată de concurență, noi trebuie să fim asemenea unor oi în mijlocul lupilor. O turmă de oi înconjurată de lupi constituie o imagine cât se poate de clară a eșecului și falimentului sigur, cu o singură excepție: dacă turma este apărată de un păstor competent.

Supraviețuirea noastră fizică și spirituală este asigurată de un Păstor bun și puternic, ce ne poate asigura conducerea la pășuni verzi și la ape de odihnă, la oferirea unui ospăț în fața dușmanilor neutralizați și neputincioși. Dar o asemenea conducere superioară presupune din partea noastră obligația de a răspunde și a asculta de ordinele și îndrumările bunului Păstor. Posibil ca noi să ne plasăm singuri în situații în care să ne punem viața în pericol fără sens. În confruntarea din pustiul ispitei, Învățătorul ne-a dat un exemplu strălucit de tact și de prevedere pe care trebuie să-l urmăm și noi.

Care este sursa mea de inspirație când îmi fac strategiile și caut o înțelegere superioară a lucrurilor, cu tact și înțelepciune?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Tact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *