123 – Mântuirea prin credință și numai prin credință

Totuşi, fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos, am crezut şi noi în Hristos Isus, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţa în Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii. Galateni 2:16

Galatenii, după ce au primit Evanghelia, au fost duși în rătăcire de învățători falși care le-au prezentat „o altă Evanghelie.” (Gal. 1:6); o Evanghelie contrafăcută, din moment ce nu există decât una pentru toate timpurile și toți oamenii. Evanghelia contrafăcută a fost prezentată în aceste cuvinte: „Dacă nu sunteţi tăiaţi împrejur după obiceiul lui Moise, nu puteţi fi mântuiţi” (Fapte 15:1).

Acum, deși nu există în zilele noastre chestiunea dacă cineva ar trebui să se supună sau nu ritualului circumciziei pentru a fi mântuit, problema mântuirii însăși, prin faptele noastre sau numai prin Hristos, este la fel de vie ca întotdeauna. În loc să le atace eroarea și să o combată cu argumente grele, apostolul începe cu o experiență care ilustrează cazul în cauză. În această narațiune el arată că mântuirea este în întregime prin credinţă pentru toţi deopotrivă, şi niciodată prin fapte. Așa cum Hristos a gustat moartea pentru toată lumea, la fel toți cei care sunt mântuiți trebuie să aibă experiența personală a morții și învierii lui Hristos.

Hristos în trup face ceea ce Legea nu poate face (Gal. 2:21; Rom. 8:3,4). Dar tocmai acest fapt demonstrează neprihănirea Legii. Dacă Legea ar fi de vină, Hristos nu i-ar fi îndeplinit cerințele. El îi arată neprihănirea îndeplinind cerințele ei, nu doar pentru noi, ci în noi. Noi nu „facem zadarnic [nu anulăm] harul lui Dumnezeu, căci dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos”. Să repetăm lucrul acesta: neprihănirea nu poate veni niciodată prin Lege, ci numai prin credința lui Hristos. Neascultarea, respingerea Domnului, este duhul lui antihrist. Doar rămânând aproape de Cuvântul lui Dumnezeu putem fi feriți de ispita care vine peste toată lumea. Evanghelia lui Hristos care descoperă neprihănirea lui Dumnezeu este singura scăpare posibilă din această ispită (vezi Rom. 1:16,17).

The Glad Tidings, p. 49-51

Materialul face parte din cartea: Vestea bună cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi,  A. T. Jones și E. J. Waggoner

Traducere: Roxana Duminică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *