40 Zile de rugăciune – Ziua 22 – Biruință deplină prin neprihănirea Domnului Hristos

El a fost acolo tot timpul

În primul rând, te rog să realizezi că Isus chiar rămâne în tine. El a spus că așa face, iar noi trebuie să-L credem. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce primim zilnic botezul cu Duhul Sfânt (Ioan 14:16-18, 1 Ioan 3:24). Cu Isus care trăiește în noi avem gândul Lui (1 Corinteni 2:16), dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor (Galateni 5:22-23), ce Îi place și ce nu Îi place Lui, gândurile Lui curate, iertarea Lui; lista ar putea fi nesfârșită. Fiecare virtute a Domnului Hristos este în noi, prin faptul că Hristos rămâne în noi.

Este esențial să credem acest fapt. Cu această cunoaștere trebuie să facem față ispitelor care ne apar în cale. Cu toate acestea, chiar și cu această cunoaștere, majoritatea creștinilor își trăiesc viața în felul următor. Ei L-au acceptat pe Hristos prin credință și cred că sunt iertați. Apoi ei cred că trebuie să muncească din greu pentru a deveni asemenea lui Hristos, depunând eforturi pentru a-L asculta. În eforturile lor de a asculta, ei îi cer lui Dumnezeu să adauge puterea Sa la aceste eforturi. După cum am afirmat anterior, toate aceste eforturi sunt sortite eșecului.

Ceea ce vă prezint nu este cum să devii asemenea lui Hristos sau să ai întotdeauna ajutorul sau puterea lui Hristos de a rezista ispitei. Ceea ce vă prezint este mult mai bun decât atât. Adevărul este că Hristos vrea să trăiască literalmente viața Sa în noi; nu doar să adauge puterea Lui la eforturile noastre slabe.
A. T. Jones a scris:

Și amintiți-vă că trebuie să fim desăvârșiți, cu caracterul Lui. Standardul Lui de caracter trebuie să fie al nostru. Da, însuși caracterul Lui trebuie să fie al nostru. Nu trebuie să avem unul care este făcut ca al Lui: ci chiar caracterul Lui trebuie să fie al nostru. Și numai aceasta este desăvârșirea creștină.” (Lessons on faith, 137)

Lectură personală în vederea discuției:

Cum funcționează?

Cum se întâmplă asta? Mai simplu spus, pașii sunt următorii:

 • Când devii conștient de o ispită de a păcătui, alege să îți întorci imediat mintea de la ea (Filipeni 4:8).
 • Crede că atracția naturii tale păcătoase față de ispită este ruptă.
 • Crede că Isus este în tine.
 • Cere-I să  manifeste virtutea Sa în tine în relația cu ispita. Fii specific.
 • Crede că El Se va manifesta în acest fel.
 • Odihnește-te în această încredere și nu te lupa cu ispita. Când luptăm cu ispita, de fapt ne concentrăm asupra ei și încercăm să-i rezistăm în propria noastră putere.
 • Mulțumește-I pentru eliberarea pe care tocmai ți-a dăruit-o.

Să luăm exemplul mâniei. Cineva face ceva care să te enerveze. Poate că ți-a tăiat calea în timp ce conduceai sau ți-a zis ceva care te-a rănit. Aplicarea acestor pași ar decurge după cum urmează:

 • De îndată ce devii conștient de ispita de a te mânia, alege să îți întorci mintea de la ceea ce te face să simți furie.
 • Crede că „tu cel mânios” a fost răstignit la cruce și că puterea dorinței naturii tale păcătoase de a deveni furios este ruptă.
 • Crede că Isus este în tine.
 • Cere-I lui Isus să manifeste „atitudinea Sa fără mânie” sau „pacea” în și prin tine.
 • Crede că El face exact acest lucru chiar în acel moment.
 • Odihnește-te în această încredere și nu lupta cu tentația de a te mânia.
 • Mulțumește-I pentru eliberarea de mânie pe care tocmai ți-a dat-o.

Un alt exemplu este atunci când ești tentat să gândești gânduri impure. Fă același lucru cu acea ispită.

De fiecare dată când ești ispitit, întoarce-te la Isus. Tentația poate fi atât de puternică încât s-ar putea să fii nevoit să faci asta de mai multe ori. Este normal. Prin aceste experiențe, înveți să rămâi în biruința Domnului Hristos, clipă de clipă.

Ziua 22 Cereri de rugăciune:

Roagă-te pentru :

 • Botezul cu Duhul Sfânt
 • Redeșteptare personală și în biserică
 • Ca Dumnezeu să conducă biserica la înțelegerea și experimentarea biruinței depline asupra ispitei prin credința în ascultarea fără pată a Domnului Hristos
 • Persoanele de pe lista ta de rugăciune
Ziua 22 Întrebări pentru studiu aprofundat: (pe baza lecturii de mai sus)
 1. Locuiește Hristos literal în tine?
 2. Când vine ispita, care sunt pașii pentru a birui?
 3. Când și cum rămâne Hristos literal în tine? (vezi Ioan 14:16-18, 1 Ioan 3:24) 
 4. De ce este essential să credem că Hristos locuiește literal în noi? 
 5. Faceți o listă a atributelor și trăsăturilor de character pe care le vom avea atunci când Hristos locuiește în noi. (vezi 1 Cor 2:16, Gal. 5:22-23)
 6. Care este diferența dintre ”a deveni ca” și ”a avea puterea lui” Hristos în vremuri de ispitire?
 7. Numiți câțiva pași pe care îi putem parcurge pentru ca „Hristos în noi” să fie biruința și puterea asupra păcatului și ispitei.
Ziua 21 Pregătirea inimii/ provocare:
 1. Pe tot parcursul zilei, cere-I lui Dumnezeu să îți reamintească ce îți vorbește El în lectura de astăzi și în secțiunea de întrebări și discuții și să te ajute să le aplici în viața ta.
 2. Citește „Neprihănirea prin credință” de Dennis Smith, materialul din Ziua 23.
 3. Răspunde cu rugăciune la întrebările pregătitoare pentru Ziua 23, secțiunea de discuții și întrebări.

Traducere:   Adina Păltineanu și Roxana Duminică

Versiunea audio  min 12.02 – min 17.07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *