308 – Altfel

Ei îi învăța ca unul care avea putere nu cum îi învățau cărturarii lor. Matei 7:29

Diferența dintre Învățătorul oamenilor și învățătorii vremii Sale și învățătorii din toate timpurile constă în faptul că El înțelegea lucrurile altfel decât ei. Această diferență nu venea din faptul că El era Fiul lui Dumnezeu în înțeles special și absolut. El ne-a lăsat un model ca fiu al omului. Ca Fiu al lui Dumnezeu, El a împlinit un rol la care noi nu avem acces și nici nu ne cere nimeni acest lucru, inclusiv Dumnezeu. Încercarea de a-L urma ca Fiu al lui Dumnezeu sfârșește în eșec lamentabil și chiar blasfemie. Ca fiu al omului suntem datori să facem și noi ce a făcut El.

Vom deveni asemenea Lui ca învățători, dacă vom studia Scripturile cum le-a studiat El și dacă ne vom raporta la oameni cum S-a raportat El. Eventual, dacă ne vom ruga așa cum s-a rugat El. Aceste aspecte din viața Sa ne sunt accesibile și chiar obligatorii.

Din diferite întâmplări și învățături ale Sale ne dăm seama că El cunoștea foarte bine detaliile culturale ale vremii Sale și ale oamenilor cu care era în legătură. Când era vorba despre Scriptură, părerile altora erau mai puțin importante decât vorbirea directă și clară a lui Dumnezeu, Tatăl Său și Autorul ultim al Scripturii. Modul Său de interpretare era simplu, sigur și foarte ușor de urmărit și de acceptat de către ascultătorii Săi. El își oglindea pur și simplu viața și lucrarea în Cuvântul sacru. El Însuși era întruchiparea acestuia. Din cele mai mici stadii de dezvoltare Hristos vedea în Scriptură propria Sa viață prefigurată în tot ce citea.

Cât despre oameni, Maestrul vedea în fiecare dintre ei potențialul uimitor pe care ei l-ar fi putut ajunge și le oferea încrederea și călăuzirea necesară pentru acest lucru. Unii și-au atins potențialul, alții și l-au ratat, dar eșecurile nu se datorau slăbiciunii metodei Sale și factorului uman, subiectiv. Un altfel de învățător, un astfel de învățător pot fi și eu și tu dacă…privim Scriptura și oamenii și ne rugăm la fel ca El.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *