285 – Datină

Luați seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia și cu o amăgire deșartă după datina oamenilor, după învățăturile începătoare ale lumii, și nu după Hristos. Coloseni 2:8

Tradițiile joacă un rol important în viața socială și constituie o parte evidentă a fiecărei culturi în care creștinul este chemat să supraviețuiască liber și confortabil. Unele dintre datinile oamenilor nu contravin adevărului divin și ar putea fi înregimentate eficient în modul nostru de a ne înțelege și îndeplini misiunea. Alte tradiții sunt contrare învățăturii explicite a Scripturii și atunci trebuie să găsim o soluție de a asculta mai mult de Dumnezeu decât de oameni.

Avem un model excepțional în viața și lucrarea publică a Învățătorului oamenilor care atunci când era confruntat cu datinile poporului Său a reacționat explicit aducând lămuriri cu privire la principiile biblice și impactul acestora asupra tradițiilor. Una dintre aceste discuții a fost în legătură cu obiceiul donării bunurilor personale către Templu fapt ce îl absolvea pe donator de orice fel de datorie de a îngriji și susține pe cei aflați în grijă, părinți, copii, etc.

„Frumos ați mai desființat voi porunca expresă a lui Dumnezeu în favoarea datinii voastre,” a fost reacția Învățătorului, arătând motivul pentru care o asemenea datină încalcă principiul divin al Decalogului, motiv pentru care nu poate fi obligatorie pentru urmașii Lui.

Soluția ieșiri din dilema culturală pe care o poate crea o anumită datină a oamenilor este respectul și considerația superioară față de Biblie ca sursa principală de autoritate în materie de conștiință. Aici trebuie făcută o mențiune și anume: numai călăuzirea Duhului ne poate conduce la o înțelegere și interpretare corectă a principiilor divine și evitarea capcanelor literalismului lipsit de logică și convergență. Când cerem călăuzirea lui Dumnezeu în înțelegerea voii Sale, putem fi siguri că este bucuria și plăcerea Lui să ne trimită înțelepciunea care vine de sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *