216 – Alipire

De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va alipi de nevasta sa, și se vor face un singur trup. Geneza 2:24

Aceasta este metafora unității cuplului, alipirea. Privită la microscopul electronic o lipire durabilă și de calitate, realizată prin sudură sau cu ajutorul unor adezivi performanți, se prezintă ca o zonă în care atomii devin atât de apropiați încât electronii acestora pot trece de pe orbitele lor în orbitele atomilor învecinați din materialul partener. Totuși, să rămânem înțeleși, alipirea nu creează un aliaj sau un melanj, ci pune în contact durabil două entități distincte, dacă vorbim despre cuplul de ființe care formează familia clasică, biblică, hetero… sau despre oricare altă lipitură.

O seria întreagă de elemente importante ale alipirii sunt: nevoie, atracția, bucuria, împlinirea și dependența sfântă, sumă care face această experiență foarte bine motivată, în unele situații aproape irezistibilă, vezi Samson și Dalila, Solomon și Solomita, Iacov și Rahela etc, etc. Sigur că trebuie să discutăm și despre funcția și efectul hormonilor specifici, dar până la urma urmei Cine i-a mai inventat și pe aceștia? Bună întrebare, Nu-i așa? Am pus majusculă la Cine ca să nu fie nevoie să ne batem capul prea mult. Oricum, șansele ca întâmplarea să dea peste o asemenea invenție este practic zero. Tot mai ușor de acceptat este ideea că un Creator supra-inteligent a făcut lucrul acesta pe când dormea Adam, primul și cel mai semnificativ somn din istoria umanității.

Alipirea creează o alianță care poate fi puternică, eficientă, sau, dimpotrivă și din nefericire, slabă, nefuncțională și biodegradabilă. Oricum, nivelul de interes, entuziasm și curiozitate care caracterizează alipirea este direct proporțional cu nivelul de stres, durere și dezgust pe care îl stârnește dezlipirea. De ce se produce dezlipirea? Cărțile care ar putea fi scrise pe această temă nu ar încăpea nici în toată lumea, vorba cuiva care știe despre ce este vorba, că doar Ioan a fost numit apostol al iubirii. Până una alta, „Iubirea se cere păzită cu zel/ De ea și de el.” Cei mai în vârstă știu despre ce este vorba, iar cei mai tineri vor descoperi cât adevăr se află în acest adagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *