209 – Șagă

Lot a ieșit și a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui… Dar ginerii lui credeau că glumește. Geneza 19:17

Cu siguranță că simțul umorului este un lucru sănătos, la locul lui. Cine nu mai are simțul umorului nu mai are ce pierde. Era, oricum, ultimul lucru pe care îl mai putea pierde. Nu, serios, sunt oameni care nu au, sau nu mai au simțul umorului. Cu ei trebuie să ai grijă că pot înțelege cu totul pe dos ceea ce vrei să spui. Și mai este ceva, gluma nu poate fi folosită oricum, oriunde și oricând.

Ginerii lui Lor credeau că el glumește, dar sărmanul Lot nu știa cum să le spună mai bine cât de real era pericolul de a mai rămâne în Sodoma. Detaliul acesta mă pune în mod serios pe gânduri și chiar că îmi piere cheful de glumă. Cu chestiile acestea din Sodoma nu este de loc de glumit. Lot s-a ars rău de tot și este suficient pentru a învăța din pățitele lui, pentru a nu fi nevoie să repet și eu greșeala.

Nu, nu, cu Sodoma nu este de șagă. Viața în SinCity nu este un număr de acrobație și nici un mod de a petrece timpul liber. Încă nu am idee care era problema ginerilor lui Lot, sau dacă era problema lor, sau a lui Lot însuși. În mod sigur, ginerii lui Lot erau din Sodoma și trăiau într-o lume paralelă cu a lui Lot, sau aproape paralelă, ca să nu greșim prea tare. Este foarte posibil ca ceea ce este un lucru serios într-o lume, să pară un lucru de șagă în cealaltă lume, și tot așa, și invers. Poate că ar fi fost mult mai bine pentru Lot să nu se fi mutat atât de aproape de Sodoma încât Sodoma să-i intre în casă și în familie, dar acum odată un răul făcut ce mai rămânea de făcut?

Mă pune totuși pe gânduri faptul că ginerii lui Lot erau cât de cât familiști, familiști, dar nu am idee cum arăta viața lor de familie în combinație cu fetele lui Lot. Când socrul lor a venit cu ideea să se mute din Sodoma, indiferent de explicația oferită, se pare că erau așa de legați de viața mondenă a cetății din câmpie, încât perspectiva dislocării li se părea o glumă mai mult sau mai puțin sărată. Faptul că soacra lor avea să se transforme curând într-o statuie de sare, este un alt lucru care mă face să las gluma la o parte și să iau lucrurile foarte în serios. Sunt lucruri cu care nu pot și nu am voie să glumesc. Și nici tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *