207 – Rabin

Și iată că a venit un om, numit Iair care era fruntaș al sinagogii. El s-a aruncat la picioarele lui Isus și l-a rugat să vină până la el acasă. Luca 8:41

Dacă Iair era fruntaș al sinagogii, înseamnă că era rabinul care conducea întrunirile de închinare ale comunității locale și care avea autoritatea să învețe și să interpreteze Scripturile. El deținea cea mai mare autoritate în sinagoga sa. Pentru această poziție el era respectat și ascultat, iar membrii comunității veneau la el pentru sfat și îndrumare atunci când oamenii nu știau ce să facă în situații de criză.

A venit un moment în viața acestui conducător spiritual când el însuși se afla într-un moment de criză și avea nevoie de intervenția Cuiva mai mare decât el. Unde să meargă? La cine să apeleze? Dintre toate variantele care îi veneau în minte, cea mai potrivită i se părea să-L caute și să-L consulte pe Rabinul Isus. Auzise multe lucruri bune despre El și avea încredere că îl poate ajuta.

Alegerea lui Iair s-a dovedit a fi foarte bună din moment ce fiica sa a fost salvată de la moarte. În acest context merită observat un detaliu: Atunci când I s-a adresat lui Isus, Iair s-a aruncat la picioarele Lui. Acest gest arată pe deoparte respectul pe care îl datora Învățătorului venit de sus, iar pe de altă parte cât de îndatorat se simțea față de bunăvoința lui Hristos de a asculta solicitarea sa și cât de arzătoare era cerea sa.

Pentru un părinte, salvarea de la moarte sigură a unui copil este un eveniment de primă mărime pentru toată viața, iar recunoștința cuvenită este pe măsura binecuvântării primite. Oare cum o fi fost prima rugăciune a lui Iair după ce fiica sa a fost readusă dintre cei morți? Care au fost simțămintele sale cu privire la Rabi Isus? Iair avea toate motivele să devină unul dintre cei mai dedicați susținători ai Lui. Evanghelia nu ne mai spune ce s-a întâmplat după aceea. Tu și cu mine ce am fi făcut în locul lui Iair?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *