187 – Cadru

Aici la noi nu se obișnuiește să se dea în căsătorie fata mai mică mai înaintea celei mai mari. Geneza 29:28 NTR

Așteptările lui Iacov și manevrele lui Laban cunosc o defazare destul de stânjenitoare. După șapte ani de slujire zeloasă, Iacov se așteaptă ca efortul său să se bucure de prețuirea și respectul cuvenit, dar mare este surpriza sa atunci când constată o rocadă ieftină și lipsită de logică, cel puțin din punctul lui de vedere.

Răspunsul lui Laban este cât se poate de neașteptat. „Pe aici pe la noi sunt niște reguli, înțelegi? Ce vrei tu nu se poate. Era de datoria ta să deschizi ochi și să-ți dai seama de cadrul cultural în care ai venit să trăiești. Foarte bine că dorești mâna Rahelei, dar acest lucru se poate numai după rezolvarea Leii. Trebuia să știi că așa merg lucrurile pe aici pe la noi. De acum încolo deciziile îți aparțin.”

Cadrul cultural are un cuvânt foarte greu de spus în modul de desfășurare al vieții sociale. Mi-a povestit un prieten care a crescut la casa de copii, despre șocul pe care l-a avut când și-a vizitat prima dată familia naturală din care plecase. Când s-a trezit dimineața a constat că îi dispăruseră toți banii și toate lucrurile personale de prin buzunare. La obiecțiunea sa, familia i-a răspuns foarte simplu: „Pe aici sunt alte reguli. Tot ce ai tu este al nostru. Aici nu există proprietate privată ci doar proprietate comună. Trebuia să știi acest lucru mai dinainte.”

Cadrul tradițiilor de familie formează un mediu care face să se desfășoare normal toate aspectele vieții sociale, personale și religioase. Acesta trebuie cunoscut și aplicat în mod corespunzător. Ignoranța în acest domeniu, poate deranja grav bunei înțelegeri și confortului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *