184 – Alifie

Nu este nici un balsam vindecător în Ghilad? Ieremia 8:23 NTR

Țara Galaadului era renumită, în vechime, pentru o rășină cu ajutorul căreia se obținea un unguent cu efecte binefăcătoare vădite. Unii comentatori cred că balsamul de Galaad nu numai că era un calmant imediat al durerii și al inflamației și un accelerator al procesului de vindecare, ci chiar și imunitatea si starea generală a organismului aveau de câștigat.

În pasajul din Ieremia, ales aici, Dumnezeu Se întreabă, cu durere, dacă mai există balsamul acesta vindecător în Galaad. Această întrebare nu se referă la încetarea secreției de rășină emolientă ci la penuria de vindecare spirituală. În capitolul 8, aproape în întregime, proorocia Îl descrie pe Dumnezeu frământându-Se de durere, din cauza fiicei poporului Său care suferă departe de meleagurile natale. Durerea robiei este potențată și de durerea dezrădăcinării, iar rănile produse de întreg context al sclaviei nu-și mai găsește nici un leac.

Producția de rășină medicinală din Galaad, era un semn vizibil a grijii lui Dumnezeu față de Israel pe care l-a înconjurat cu toate binecuvântările de care avea nevoie pentru a duce o existență demnă și confortabilă în țara promisă și transmisă în posesie. Lipsa balsamului de Galaad era un semn că ceva nu mai funcționează cum trebuie. Revolta și apostazia lui Israel a făcut necesară o măsură radicală de disciplină socială a lui Israel, care a fost dislocat din condițiile sale optime de existență. Speranța lui Dumnezeu era ca durerea disconfortului robiei să determine o reconsiderare a relațiilor poporului ales cu Dumnezeul său. Dar lucrurile nu mergeau ușor în această direcție.

Lamentația profetică despre lipsa balsamului din Galaad, trebuie să  declanșeze o căutare serioasă după Doctor și doctorie. La întrebarea lui Dumnezeu dacă mai există alifie rășinoasă vindecătoare, răspunsul trebuie să fie o reevaluare a puterii divine de vindecare și refacere și o apreciere corespunzătoare ale acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *