130 – Ajustare

Ci este vorba de o potrivire: în împrejurarea de acum, prisosul vostru să acopere nevoile lor, pentru ca și prisosul lor să acopere nevoile voastre, așa ca să fie o potrivire. 2 Corinteni 8:14

Ajustarea este un aranjament între două sau mai multe părți, în așa fel încât să fie cel mai bine pentru toate părțile. Ajustarea se bazează pe dispoziția părților de a renunța la anumite privilegii pentru a oferi o soluție superioară care aduce un beneficiu superior, prin însumarea beneficiilor tuturor. Există în natură o serie de exemple de simbioză, care este un soi de ajustare naturală a ofertelor și a privilegiilor pentru supraviețuirea împreună a două specii diferite. Ar merita un studiu de caz al lichenului în care o ciupercă și o algă fac casă bună împreună.

În cazul ales pentru studiu aici, apostolul Pavel îi încurajează pe destinatarii epistolei sale să contribuie cu prisosul material la ajutorarea celor dezavantajați astfel încât bucuria și râvna celor ajutați să sporească mulțumirea si satisfacția dăruitorilor. Socotite per ansamblu, atât bunurile materiale cât și nivelul spiritual aveau de câștigat. Bunurile materiale puteau să satisfacă un număr mai mare de beneficiari, iar nivelul spiritual, atât al unora cât și al altora era de mai bună calitate.

Potrivirea de care vorbește Pavel aici, este un exercițiu de dragoste creștină. Această dragoste demonstrează că fiecăruia îi pasă de ceilalți, în primul rând de cei mai apropiați, și, în ultimă instanță, de întreaga lume. Biserica este chemată să contribuie la redistribuirea mijloacelor și serviciile pe care le desfășoară ADRA pretutindeni, demonstrează cu prisosință acest lucru. Principiul care stă la baza acțiunilor umanitare ale bisericii au fost arătate și practicate în timpul peregrinării prin pustie, când mana oferită de Dumnezeu ajungea, în cele din urmă să satisfacă nevoile tuturor, indiferent dacă unii ajungeau să culeagă mai mult decât aveau nevoie sau alții nu apucau să recolteze suficient. Prisosul unora acoperea nevoile altora. Doamne, ce bine ar fi să observăm și astăzi acest principiu ceresc de ajustare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *